Διπλωματικός μαραθώνιος για τα εθνικά μας θέματα

Διπλωματικός μαραθώνιος για τα εθνικά μας θέματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαφαινόμενη δρομολόγηση εξελίξεων σχεδόν σε όλα τα ανοιχτά εθνικά μας θέματα, επιβάλλει αυτήν την περίοδο εντατικοποίηση των ρυθμών λειτουργίας της ελληνικής διπλωματίας: ο πρωθυπουργός σχεδιάζει, όπως ανέφερε χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σειρά επισκέψεων «σε φίλες χώρες», ενώ την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επί αμερικανικού αλλά και ευρωπαϊκού εδάφους.

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, το Κυπριακό και το Σκοπιανό φαίνεται να εισέρχονται, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, σε τροχιά αναζήτησης λύσεων.

Συναντήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του OHE στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης και ο υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης είχαν και έχουν συναντήσεις με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις κ. Νίκολας Μπερνς, ομολόγους του κ. Μολυβιάτη από άλλες χώρες, και χθες με τον ειδικό μεσολαβητή του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κ. Μάθιου Νίμιτς.

– Τουρκία: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τόσο στον κ. Γκιουλ όσο και στον κ. Μπερνς ότι η Ελλάδα έχει σταθερή θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος: για πλήρη ένταξη και πλήρη συμμόρφωση στα κριτήρια που της έχουν τεθεί και τις αρχές της E.E.

– Κύπρος: από τις επαφές στη Νέα Υόρκη, προκύπτει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το συμπέρασμα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξουν ενέργειες για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία σχετικά με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα αναληφθεί μια νέα πρωτοβουλία. Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, φέρονται να υποστηρίζουν ότι μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων E.E. – Τουρκίας, οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να στείλουν τις προτάσεις τους στα Ηνωμένα Εθνη.

– ΠΓΔΜ: H Ελλάδα υπογραμμίζει ότι έχει φθάσει πλέον στην «κόκκινη γραμμή» και πως κινήσεις μόνο από την πλευρά των Σκοπίων μπορεί να υπάρξουν. Υπενθυμίζει δε ότι έχει καταστήσει σαφές πως η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς αποτελεί βάση για περαιτέρω διάλογο. Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς, αλλά η ηγεσία της ΠΓΔΜ παραμένει αδιάλλακτη.

Σε δηλώσεις του, τέλος, ο κ. Μπράιζα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συζητήθηκαν με τον κ. Μολυβιάτη η κατάσταση στα Βαλκάνια, το Ιράν, θέματα ασφαλείας στη Μεσόγειο και το Μεσανατολικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή