ΠΑΣΟΚ: εξετάζει στήριξη υποψηφίων KKE

ΠΑΣΟΚ: εξετάζει στήριξη υποψηφίων KKE

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ εξεταζει το ενδεχόμενο να στηρίξει σε ορισμένους μεγάλους δήμους της περιφέρειας ακόμη και υποψήφιους του KKE, στρέφει την προσοχή της η Χαριλάου Τρικούπη μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Μεθαύριο θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου και με αντικείμενο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθεί η εγκύκλιος για τη διαδικασία επιλογής των υποψήφιων δημάρχων και νομαρχών, αλλά και το πολιτικό πλαίσιο της αναμέτρησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το φθινόπωρο, στην οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου φιλοδοξεί να προσδώσει χαρακτήρα μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών επιθυμεί, εάν είναι δυνατόν, μέχρι το τέλος του μήνα να έχει συνέλθει και το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου αμέσως μετά να εισέλθει στην τελική ευθεία για την επιλογή των υποψηφίων σε όλους τους δήμους, πλην Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Πάντως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θα διαδραματίσουν «κεντρικό» ρόλο στην προετοιμασία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, έχουν καταλήξει σε ορισμένες κατ’ αρχήν αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν. Πρώτον, όπως προαναφέρθηκε, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται -παρά την άκρως αρνητική στάση του Περισσού- να μην έχει δικό του υποψήφιο σε δήμους, όπως η Λάρισα, όπου το KKE είναι σε θέση να επικρατήσει της Ν.Δ. Δεύτερον, θα καταβληθούν προσπάθειες για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία με τον ΣΥΝ σε τοπικό επίπεδο, αφού εκτιμάται πως η «γραμμή Αλαβάνου» για αυτόνομη κάθοδο θα είναι τελικώς ελαστική και θα αφορά κυρίως τους τρεις μεγάλους δήμους και ορισμένες πρωτεύουσες νομών.

Μάλιστα, όπου ο ΣΥΝ έχει «ελκυστικούς» υποψηφίους, το ΠΑΣΟΚ ακόμη και εάν δεν υπάρχει συμφωνία συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μην έχει δικό του υποψήφιο. Τρίτον, όλοι οι νυν δήμαρχοι και νομάρχες του ΠΑΣΟΚ θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, εκτός εάν εις βάρος τους έχει εγερθεί ζήτημα ηθικής τάξεως. Τέταρτον, οι αποτυχόντες υποψήφιοι των εκλογών του 2002 θα αντικατασταθούν με άλλους, εκτός εάν η αποτυχία τους οφειλόταν στην παρουσία «αντάρτικων» συνδυασμών.

Ο Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Η προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αρχίζει στον απόηχο της επιτυχούς (σύμφωνα με τα περισσότερα κορυφαία στελέχη) παρουσίας του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ο οποίος στην ομιλία του παρουσίασε περίγραμμα προγραμματικών θέσεων με βασική αιχμή την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, μέσω της μείωσης του φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και της αύξησης της φορολογίας για το κεφάλαιο. Επανέλαβε τη δέσμευση για διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία, πρότεινε την έναρξη διαλόγου για τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας και τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της διαχείρισης του ΟΑΕΔ από το κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή