Σύλληψη Ελλήνων από Τούρκους για διακίνηση λαθρομεταναστών

Σύλληψη Ελλήνων από Τούρκους για διακίνηση λαθρομεταναστών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατηγορητήριο της τουρκικής εισαγγελίας έχουν να αντιμετωπίσουν δύο Ελληνες, αδέλφια από τον Πειραιά, οι οποίοι φέρονται να μετέφεραν χθες τα ξημερώματα 27 λαθρομετανάστες (26 Σύρους και έναν Παλαιστίνιο) και συνελήφθησαν στα ανοιχτά της Σμύρνης. Ηταν 2.30 π.μ. ξημερώματα της Δευτέρας, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εντόπισε το ελληνικό σκάφος «Maiph TP 215». Υστερα από σχετική προειδοποίηση -έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές- το τουρκικό σκάφος άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Σύρος λαθρομετανάστης και να τραυματιστεί ελαφρά ο Ελληνας Δημήτρης Αγιάδης και άλλοι δύο Σύροι. Το ελληνικό σκάφος κατευθυνόταν προς τη Χίο, όπου πιθανότατα εκεί θα αποβίβαζε τους λαθρομετανάστες, τακτική που συνηθίζεται από τους διακινητές μεταναστών.

Οι λαθρομετανάστες

Ο Ελληνας, μέλος του πληρώματος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής, απ’ όπου εξήλθε λίγο μετά με αμυχές, για να οδηγηθεί στην Ασφάλεια μαζί με τον αδελφό του Γιώργο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης, οι δύο συλληφθέντες Ελληνες είναι καλά στην υγεία τους και θα γνωρίζουν σε δύο ημέρες το πλήρες κατηγορητήριο από τις τουρκικές αρχές. Στο μεταξύ, οι 27 λαθρομετανάστες, οι οποίοι κρατούνταν επίσης από την τουρκική αστυνομία, πρόκειται να απελαθούν.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 6.30 π.μ. στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου, βόρεια του ακρωτηρίου Κότσικα, οι λιμενικές αρχές εντόπισαν μια ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο με 30 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι 11 ανήλικοι.

Πρόκειται για Αφγανούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών ή άλλων εγγράφων και βρίσκονται ήδη σε χώρο υποδοχής στα κρατητήρια της αστυνομίας του νησιού και ανακρίνονται. Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές Σάμου, είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ ο Τούρκος διακινητής, που τους μετέφερε έχει συλληφθεί και αναμένεται να δικαστεί σήμερα.

Ο Τούρκος εντοπίστηκε ύστερα από πολύωρη καταδίωξη, όπως και η βάρκα 6,5 μέτρων με την οποία μετέφερε του Αφγανούς. H αστυνομία εικάζει ότι τα άτομα που κρατούνται στη Σάμο έχουν σχέση με τους 25, που έφθασαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια το περασμένο Σάββατο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί ούτε το μέσο που τους είχε μεταφέρει ούτε ο διακινητής.

Στο μεταξύ, η τουρκική ακτοφυλακή εντόπισε τέσσερα πτώματα λαθρομεταναστών που είχαν πνιγεί στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα, όταν ανατράπηκε η βάρκα που τους μετέφερε, ενώ ακόμη οκτώ άτομα, επιβάτες της ίδιας βάρκας αγνοούνται. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Ιρακινοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή