ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ THN ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Μήνυμα Παπούλια προς τα Σκόπια

Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων να κάμψει την αδιαλλαξία της απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής Δημοκρατίας συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος. Στην προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Σερβίας – Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην επικείμενη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ. «H Ελλάδα», επισήμανε, «υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ που θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής, προοπτική η οποία όμως συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους. H λύση εξαρτάται πλέον μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία». «Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η γειτονική χώρα επιμένει στη μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας και επιδίδεται ακόμη και σε εχθρική προπαγάνδα κατά της Ελλάδος», συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας και κατέληξε ότι η Ελλάδα εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας και ευελιξίας και αγνόησε το πολιτικό κόστος, κάνοντας σημαντικά βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

ΑΙΤΗΜΑ ΔΕΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ TOY ΠΑΣΟΚ

Ενημέρωση της Βουλής για τη ΔΕΗ

Αίτηση ενημέρωσης της Βουλής από τον υπουργό Ανάπτυξης, αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΔΕΗ, κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής παραγωγής και εμπορίου. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, που απελευθερώνονται οι αγορές ενέργειας και απαιτείται σαφής στρατηγική και αποτελεσματική διοίκηση για την υλοποίησή της, η επιχείρηση οδηγείται σε πλήρη παράλυση λόγω της συνεχιζόμενης διάστασης απόψεων που υπάρχει στην ηγεσία της ΔΕΗ. Κατόπιν αυτού καλούν τον υπουργό να εκθέσει στην επιτροπή τις απόψεις της κυβερνήσεως, την οποία κατηγορούν ότι θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της ΔΕΗ.

ΓΙΑ THN ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαμαρτυρία Μπουρμπούλια

Την έντονη διαμαρτυρία της στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος της εξέφρασε η πρώην 19η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Σε δήλωση που έγινε διά την πληρεξούσιας δικηγόρου της, η κ. Μπουρμπούλια επικρίνει τη σχετική απόφαση, σημειώνοντας ότι «συνιστά μια οπισθοδρόμηση, αντίθετη στο Σύνταγμα και τη Δικονομία», καθώς δεν προηγήθηκε κλήτευσή της σε απολογία. Επισημαίνει ακόμη ότι: «Εχω αποδείξει ότι έχω το σθένος να αντικρούσω οποιαδήποτε κατηγορία στρέφεται εναντίον μου, αρκεί να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία με νόμιμες διαδικασίες. Δεν έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω ειλημμένες αποφάσεις σκοπιμότητας».

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η ναυτική εκπαίδευση

Ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές ναυτικές σχολές, ενώ ισότιμα με τα πτυχία των TEI θα γίνονται τα διπλώματα του Εμπορικού Ναυτικού A΄ τάξης, ύστερα από θαλάσσια υπηρεσία πέντε ετών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Παράλληλα, προβλέπεται μισθολογική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. O υπουργός επανέλαβε τη θέση του περί διατήρησης του ορίου ηλικίας στα πλοία της ακτοπλοΐας (35 χρόνια) τονίζοντας ότι «η ηλικία δεν είναι συνάρτηση της ασφάλειας». Επισήμανε, ωστόσο, ότι θα υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τα πλοία βάσει και της Συνθήκης της Στοκχόλμης.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «NA ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ H ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ»

Η επιτροπή για τους εξοπλισμούς

Το σύνολο της αλληλογραφίας που αντήλλαξε με τις αρχές χωρών μετά το κλείσιμο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά ζητεί να κατατεθεί στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συντονιστής του κόμματός του στην επιτροπή, κ. A. Λοβέρδος. Μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από μια πρώτη ανάγνωση της αλληλογραφίας και των λογαριασμών, που απέστειλε η Σίτιμπανκ της Νέας Υόρκης, ο κ. Λοβέρδος συνεχίζει τον αντιπερισπασμό, κάνοντας λόγο για «ψιθύρους, που αναφέρουν ότι καλλιεργείται από κάποιους ένα κλίμα λειτουργίας παραεξεταστικών επιτροπών». Ζητεί μάλιστα να κατατεθεί η αλληλογραφία αυτή πριν από την 3η Οκτωβρίου, που έχει οριστεί η δεύτερη συνάντηση των συντονιστών των κομμάτων προκειμένου να εξετασθούν τα ευρήματα με τη συνδρομή ενός τραπεζικού εμπειρογνώμονα, του νομικού συμβούλου της Βουλής και ορκωτών λογιστών.

ΠΕΤΑΞΕ ΠΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 10

Σύλληψη 24χρονου

Ενας 24χρονος τοξικομανής συνελήφθη χθες διότι λίγο μετά τις 4 μ.μ. πέταξε πέτρα και έσπασε τον υαλοπίνακα της εισόδου της πολυκατοικίας στην οδό Αναγνωστοπούλου 10, στο Κολωνάκι, όπου διαμένει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. O νεαρός, που σύμφωνα με την αστυνομία, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, πλησίασε αρχικά τον φρουρό στο φυλάκιο της εισόδου δήθεν για να ρωτήσει κάτι και στη συνέχεια πέταξε την πέτρα. Οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή