Αιρετό περιφερειάρχη προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Αιρετό περιφερειάρχη προτείνει το ΠΑΣΟΚ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολική πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με «αιχμές» την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την προώθηση ενός νέου «Καποδίστρια» με εθελοντικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, παρουσίασε χθες το ΠΑΣΟΚ εν όψει της αναμέτρησης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006.

Παράλληλα, στη διάρκεια του χθεσινού πολιτικού συμβουλίου, υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, επαναβεβαιώθηκε πως οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συνιστούν «κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση», καθώς διεξάγονται στο μέσον της τετραετίας, με την κυβέρνηση να έχει «ξεδιπλώσει» πλέον, σχεδόν το σύνολο της πολιτικής της. Τέλος, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και των κ.κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Θ. Πάγκαλου, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες με τα κόμματα της Αριστεράς σε τοπικό επίπεδο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα στηρίξει «μονομερώς» υποψηφίους του ΣΥΝ, αλλά και του ΚΚΕ.

Με δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στη Ν.Δ. για την πολιτική της στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για την προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου στους OTA. «H κυβέρνηση θέλει να υπηρετεί ο θεσμός την ίδια τη Ν.Δ. για να εξυπηρετηθούν διάφορα συμφέροντα», ανέφερε συγκεκριμένα και έσπευσε να προσθέσει πως «όποιο και εάν είναι το σύστημα που σκαρφίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. ο Ελληνας ψηφοφόρος θα καταδικάσει τις μεθοδεύσεις της».

Την εισήγηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Θ. Πάγκαλος. O κ. Πάγκαλος, αφού αναγνώρισε πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ «υπήρξαν σοβαρές αδυναμίες», ανέφερε τις τρεις βασικές «καινοτομίες» της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρώτον, έκανε λόγο «για μια νέα περίοδο συνένωσης πρωτοβάθμιων OTA, ένα νέο σχέδιο «Καποδίστριας», το οποίο στην πρώτη του φάση θα είναι εθελοντικό και θα συνοδεύεται από ισχυρά κίνητρα». Δεύτερον, προανήγγειλε «τη δημιουργία αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπου θα μετέχουν οι αιρετοί νομάρχες των νομών της περιφέρειας, αλλά και αιρετό συμβούλιο και περιφερειάρχης που θα εκλέγονται απ’ ευθείας από το εκλογικό σώμα». Και τρίτον, δεσμεύθηκε ότι «στο πλαίσιο μιας ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης θα προσδιορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επί των δημοσίων εσόδων που θα αποδίδονται απ’ ευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σεμινάριο για Αυτοδιοίκηση

Οπως ανακοίνωσε η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η εισήγηση θα τεθεί προς έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που θα συνέλθει τη μεθεπόμενη Παρασκευή και Σάββατο. Επίσης, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το πολιτικό συμβούλιο προκειμένου να οριστικοποιήσει το πλαίσιο και τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα υπάρξει και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών με τη συμμετοχή και του κ. Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προανήγγειλε εκτεταμένο διάλογο επί των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη διαμόρφωση «προοδευτικών τοπικών προγραμμάτων» και συγκλίσεων με τα κόμματα της Αριστεράς καθώς και την πραγματοποίηση σεμιναρίου στο οποίο θα μετάσχουν προσωπικότητες του χώρου της Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ευρώπη. H εισήγηση έγινε δεκτή χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από τα μέλη του οργάνου, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Χρ. Παπουτσή ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «αντιμετώπιζε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη ως υφυπουργό της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή