Βολές Βαρθολομαίου εναντίον Αγκυρας

Βολές Βαρθολομαίου εναντίον Αγκυρας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αποτρέψει την επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι εμφανίσθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή. O πρωθυπουργός από την πλευρά του τον διαβεβαίωσε για το αμείωτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχε προσκαλέσει τον Πάπα να επισκεφθεί την έδρα του Πατριαρχείου στις 29 και 30 Νοεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, σε μια σαφή προσπάθειά της να υποβαθμίσει τον ρόλο του Φαναρίου, προσκάλεσε τον Βενέδικτο 16ο να επισκεφθεί την Αγκυρα με την ιδιότητα του αρχηγού κράτους το 2006.

Στο πλευρό του προκαθημένου της Ορθοδοξίας τάχθηκε χθες και ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του κ.κ. Βαρθολομαίου. «Είναι αγαθή συγκυρία ότι σε μια εποχή ραγδαίων ανατροπών και ανακατατάξεων στον κόσμο η πρόνοια του Θεού σάς ανέδειξε στον περίοπτο Οικουμενικό Θρόνο. Εναν άνδρα ικανό και άξιο να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην αναπλήρωση των ηθικών και πνευματικών κενών, που βιώνει η ανθρωπότητα», είπε ο κ. Χριστόδουλος στο γεύμα που παρέθεσε η Σύνοδος προς τιμήν του κ.κ. Βαρθολομαίου. Μια προσφώνηση που το ύφος της δεν θύμιζε το κλίμα που επικρατούσε στις σχέσεις των δύο προκαθημένων μόλις πριν από 15 μήνες. Καταλήγοντας, τόνισε: «Σε αυτές τις θεοφιλείς επιδιώξεις σας η Εκκλησία της Ελλάδος με όλες τις δυνάμεις συναγωνίζεται στο πλευρό σας». Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο «για μια νέα περίοδο αγαστής συνεργασίας των δύο Εκκλησιών».

Οπως είπε, η συνεργασία είναι αναγκαία σε μια εποχή, που οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα. «Απαιτείται προεργασία διά συναπόφασιν και κοινήν αντιμετώπισιν», υπογράμμισε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος χθες βράδυ αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια, ενώ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.Το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τιμηθεί από την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή