Αλλάζει η αξιολόγηση υπαλλήλων

Αλλάζει η αξιολόγηση υπαλλήλων

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος «χάρτης» στην υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων, στις προαγωγές, στις μετατάξεις, στους κανόνες του πειθαρχικού ελέγχου και στις άδειές τους διαμορφώνεται με τον υπό κατάρτιση δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκ. Παυλόπουλος, μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό.

Οι νέες ρυθμίσεις διευκολύνουν την κινητικότητα των υπαλλήλων από φορέα σε άλλον φορέα, με την προώθηση ενός πιο ευέλικτου σχήματος στο καθεστώς των μετατάξεων και εφαρμόζουν αυστηρότερη πολιτική σε θέματα αξιολόγησης και απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων. Το νέο σύστημα προαγωγών ενισχύεται με διαδικασίες, όπως η ειδική εκπαίδευση και οι εξετάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η προσωπική συνέντευξη του προαγόμενου υπαλλήλου. O συνδυασμός διαδικασιών και κριτηρίων βοηθάει το αρμόδιο όργανο να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα, όχι μόνο της γνωστικής και εμπειρικής υποδομής του υπαλλήλου, αλλά και περαιτέρω άλλων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που είναι αναγκαίες, κυρίως, για τα υψηλότερα κλιμάκια καθήκοντος.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για τον σχηματισμό κρίσης ομαδοποιούνται ειδικότερα, σε τρεις κατηγορίες, τόσο για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης, με τριετή θητεία, όσο και για τους προϊσταμένους τμημάτων και υπαλλήλους: αντικειμενικά κριτήρια, ουσιαστικά και συνέντευξη. Το άθροισμα των αντικειμενικών κριτηρίων καταλαμβάνει το 50% της συνολικής βαθμολογίας του προαγόμενου υπαλλήλου, το άθροισμα των ουσιαστικών αποτελεί το 30% και η αξιολόγηση της συνέντευξης το 20%, δίχως να αποκλείεται να μειωθεί στο 15%.

Μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία με τη θέσπιση των νομοθετικών ρυθμίσεων (ν. 3260/04), που προβλέπουν πεντάβαθμη κλίμακα και τριετή θητεία για τους διευθυντές και τους, έως πρότινος, «ισόβιους» γενικούς διευθυντές, δεν προβλέπονται τροποποιήσεις στο καθεστώς της βαθμολογικής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων. Για την προαγωγή στις θέσεις ευθύνης, εκτός από τη συνέντευξη, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην παρακολούθηση από τους υποψηφίους ειδικών επιμορφωτικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Αναλυτικά, στα αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή γενικών διευθυντών, τα μόρια διαμορφώνονται ως εξής:

Χρόνος υπηρεσίας 20 ετών 300 μόρια, κάθε επιπλέον χρόνος 15 μόρια, βασικός τίτλος σπουδών (άριστα 200, λίαν καλώς 150, καλώς 100), δεύτερος τίτλος σπουδών σε αντικείμενο συναφές 70, διδακτορικό στο γνωστικό αντικείμενο της υπηρεσίας 300, διδακτορικό δίπλωμα σε άλλο αντικείμενο 150, μεταπτυχιακός τίτλος στο ίδιο αντικείμενο της υπηρεσίας 150, σε άλλο 50, άριστη γνώση γλώσσας της E.E. 60, πολύ καλή γνώση 30, άριστη γνώση κάθε επιπλέον ξένης γλώσσας 30, επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή 150, ηθική αμοιβή επαίνου για πράξεις εξαιρετικές κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας 60 και η πιστοποιημένη επιμόρφωση από Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 50 μόρια.

Πέντε είναι τα ουσιαστικά κριτήρια, ήτοι η γνώση αντικειμένου υπηρεσίας, οι διοικητικές ικανότητες, το ενδιαφέρον – η δημιουργικότητα, οι υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά, καθώς και η αποτελεσματικότητα, τα οποία αξιολογούνται βάσει της βαθμολόγησής τους στις εκθέσεις αξιολόγησης της τελευταίας οκταετίας, ενώ λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος για κάθε κριτήριο. O μέσος όρος των εκθέσεων με βαθμολογία 9-10 πριμοδοτείται με 240 μόρια, ο βαθμός 7-8 με 140, 5-6 με 40 μόρια και 4-1 με 0 μόρια.

Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη, αυτή αποσκοπεί στη διακρίβωση της προσωπικότητας και των ικανοτήτων των υποψηφίων γενικών διευθυντών και βαθμολογείται ως εξής: Αριστα 800 μόρια, λίαν καλώς 700 μόρια, καλώς 600 μόρια. Αντιστοίχως, για την προαγωγή υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης (διεύθυνσης, τμήματος, αυτοτελούς γραφείου) η αντίληψη, η κρίση και η ετοιμότητα των υποψηφίων βαθμολογούνται στη συνέντευξη με 645 το άριστα, 545 το λίαν καλώς και 445 μόρια το καλώς. H συνέντευξη διενεργείται από το υπηρεσιακό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει με την ιδιότητα του προέδρου ένας προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του οικείου υπουργού. Στην περίπτωση κατάδηλης υπεροχής υποψηφίου που παραλείπεται απαιτείται εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Τα μόρια

Για τις θέσεις ευθύνης (προϊσταμένους τμημάτων κ.ά.) τα μόρια στα αντικειμενικά κριτήρια είναι αυξημένα (π.χ. το διδακτορικό στο γνωστικό αντικείμενο της υπηρεσίας λαμβάνει 400 μόρια, έναντι 300 για τους γενικούς διευθυντές κ.ά.), ενώ στα ουσιαστικά κριτήρια οι «διοικητικές ικανότητες» δεν λαμβάνονται υπόψη, όταν ως κριτήριο δεν αποτυπώνεται στις εκθέσεις αξιολόγησης της τελευταίας οκταετίας.

Οι γενικοί διευθυντές

Τη θέση του γενικού διευθυντή καταλαμβάνει ο υποψήφιος που συγκεντρώνει περί τα 2.000 μόρια, ήτοι έχει 20ετή υπηρεσία, άριστα στους τίτλους σπουδών, μεταπτυχιακά, δύο ξένες γλώσσες, επιτυχή αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (άθροισμα 960 μόρια) και άριστα στις εκθέσεις αξιολόγησης της τελευταίας οκταετίας (240 μόρια), καθώς και στην προσωπική συνέντευξη (800 μόρια). Οι διευθυντές και τμηματάρχες θα πρέπει να συγκεντρώνουν 2.099 μόρια, δηλαδή 1.260 στα αντικειμενικά κριτήρια, 194 στα ουσιαστικά και 645 μόρια στη συνέντευξη. Το υπηρεσιακό συμβούλιο, τον Απρίλιο κάθε έτους, καταρτίζει πίνακα προακτέων με αλφαβητική σειρά κατά βαθμό, κλάδο και ειδικότητα. Για την εγγραφή στους πίνακες αυτούς κρίνονται οι υπάλληλοι, που συμπληρώνουν ώς τις 30 Απριλίου τον χρόνο υπηρεσίας που απαιτείται για να προαχθούν στον επόμενο βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή