Αυστηρό μήνυμα προς Αγκυρα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα να σεβαστεί τις θρησκευτικές και μειονοτικές ελευθερίες αν επιθυμεί πραγματικά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια απέστειλε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Προσφωνώντας τον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο δέχθηκε χθες στο προεδρικό Μέγαρο και του παρέθεσε πρόγευμα, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ο σεβασμός των περιουσιακών στοιχείων των ευαγών ιδρυμάτων της ομογένειας αποτελούν ασφαλώς προϋπόθεση για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Αν η Τουρκία επιθυμεί μια ειλικρινή και ουσιαστική ενταξιακή πορεία στην E.E. στη βάση αρχών και αξιών, τότε θα πρέπει να ενστερνισθεί βασικές αρχές της Δημοκρατίας και να σεβασθεί χωρίς διακρίσεις τις θρησκευτικές και μειονοτικές ελευθερίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε πως «η αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας οφείλει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τα παραπάνω θέματα, εάν πρόκειται να υπάρξει αίσια κατάληξη της τουρκικής ευρωπαϊκής πορείας». Ασκησε επίσης έμμεση κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα αντιμετωπίζει το Φανάρι, λέγοντας στον κ. Βαρθολομαίο ότι η εκπλήρωση της παγκοσμίου σημασίας αποστολής του εξαρτάται και από άλλους όρους, «οι οποίοι, λυπούμαι να σημειώσω, δεν είναι πάντοτε παρόντες». Πρόσθεσε δε ότι «οι σοβαρές δυσκολίες που προκαλούνται, λόγω της θέσεως που πήρε η τουρκική κυβέρνηση στην επίσκεψη του Πάπα Ρώμης στο Φανάρι αιφνιδίασαν ακόμη και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αυτής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή