Αυστηρότερο και το πλαίσιο διαπραγματεύσεων

Αυστηρότερο και το πλαίσιο διαπραγματεύσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται, πλέον, στην Ευρωπαϊκή Ενωση η συζήτηση επί του Πλαισίου των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι σχετικές διαδικασίες που ήταν επί μακρόν μπλοκαρισμένες, στις Βρυξέλλες, απελευθερώθηκαν αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των «25», ως προς το περιεχόμενο της απάντησης της E.E. στη δήλωση της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Μια απάντηση, ωστόσο, η οποία προκάλεσε πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και εντονότατες αντιδράσεις δυσαρέσκειας στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο επί του οποίου φαίνεται να υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των κρατών – μελών της E.E. και να αντιμετωπίζει ήδη τη δυσφορία της τουρκικής πλευράς, είναι μόλις τετρασέλιδο. Στην τελική του, ωστόσο, μορφή θα αποτελείται από δεκάδες σελίδες, με αναλυτικές αναφορές ως προς τους σταθμούς της πορείας της Τουρκίας προς την E.E. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα, στο υπάρχον κείμενο, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι πλέον είναι απαιτούμενα από την Αγκυρα όλα εκείνα τα οποία καταγράφονταν περίπου ως «ευχολόγιο» και «πίνακας προτροπών» προς την τουρκική πλευρά: Υπενθυμίζεται ότι κρίσιμα θέματα, όπως ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας της Ενωσης, το Κυπριακό ή και τα ζητήματα των διμερών σχέσεων, μέχρι τώρα και μέσω πολιτικών κειμένων από τις συνόδους των «25» εμφανίζονταν απλώς με την προτροπή «πρέπει να…». Στο βαθμό που αυτό παραμείνει, η Αθήνα εκφράζει την εκτίμηση ότι θα συνιστά νέα μείζονος σημασίας θετική εξέλιξη.

Πάντως, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κ. A. Γκιουλ μιλώντας στον OHE, εξαπέλυσε βολές εναντίον της Λευκωσίας, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να απομακρύνει την υπόθεση του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Εθνη και να την εντάξει στο πλαίσιο της E.E., ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. N. Ταν, αφού χαρακτήρισε… «μονομερή» την αντιδήλωση των «25», επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και υποστήριξε ότι το κείμενο περιλαμβάνει «άδικες» για την Τουρκία προσεγγίσεις.

Στο μεταξύ, για «εύκολη, ανέξοδη, δραματικά μειωμένης αξιοπιστίας και πειστικότητας» κριτική, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, με αφορμή τα επικριτικά για την κυβέρνηση σχόλια από το ΠΑΣΟΚ. «Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά δυσαρεστημένοι εμφανίζονται με τη δήλωση η Αγκυρα, ο κ. Ταλάτ και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα», είπε, και υπενθύμισε ότι η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία δεν είχε τεθεί ως κριτήριο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όταν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ «κλείδωσε» η τουρκική υποψηφιότητα (Κοπεγχάγη – Δεκέμβριος 2002 και Ελσίνκι).

Στη Λευκωσία, κριτική στον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο άσκησε ο αρχηγός του ΔΗΣΥ κ. N. Αναστασιάδης. Στον αντίποδα, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ κ. Δ. Χριστόφιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «H Κύπρος έδωσε μια σκληρή μάχη υπό αντίξοες συνθήκες, που οδήγησε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή