H εποχή Σημίτη βαραίνει το ΠΑΣΟΚ

H εποχή Σημίτη βαραίνει το ΠΑΣΟΚ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβοι ότι το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ θα ακυρώσει τη δυναμική ανάκαμψης που του προσέδωσε η εμφάνιση του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ επικρατούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αυξάνεται η πίεση προς τον πρόεδρο του κόμματος για συνεχή ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγούν στην αποδόμηση της κυβερνητικής εικόνας.

Αφορμή για το νέο κύκλο «σκεπτικισμού» στο ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε η μεγάλη δημοσιότητα της οποίας έτυχε η αποκάλυψη του εγγράφου του υπουργείου Μεταφορών επί υπουργίας του κ. Χρ. Βερελή για την τύχη της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». H Χαριλάου Τρικούπη κάλυψε πλήρως τον πρώην υπουργό, ενώ το ίδιο έπραξε και ο αρμόδιος Τομεάρχης κ. Ευ. Βενιζέλος. Ομως, έμπειρα κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν πως η όλη υπόθεση εξυπηρέτησε επικοινωνιακά την κυβέρνηση, καθώς η συζήτηση από τις δικές της ευθύνες και τις αντιφατικές κινήσεις των τελευταίων ημερών, μετατοπίστηκε στην περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν μάλιστα φόβους ότι ανάλογα επικοινωνιακά «χαρτιά» θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και κατά την προώθηση του νέου κύκλου μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο το ΠΑΣΟΚ να «κεφαλαιοποιήσει» την όποια κυβερνητική φθορά από τις αντιδημοφιλείς αποφάσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος.

Διαρκής παρουσία

Παράλληλα, όμως, αυξάνεται και η πίεση προς τον κ. Γ. Παπανδρέου να έχει διαρκή πολιτική παρουσία, και να μην υπάρξει «χαλάρωση» ανάλογη της καλοκαιρινής περιόδου. Ενδεικτική επ’ αυτού είναι ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας με αφορμή τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Οι προσπάθειες της Ν.Δ. για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους δεν θα περάσουν. Στα ανάλγητα κοινωνικά μέτρα, που προκλητικά προτείνει η Δεξιά, θα υπάρξει συντονισμένη σοσιαλιστική και αριστερή απάντηση, όπως και στη Γερμανία. H Αριστερά της Γερμανίας δείχνει το δρόμο σε όλη την Ευρώπη και το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ολιγωρεί». Επίσης, σε δηλώσεις του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου παρατήρησε: «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να επιταχύνει τον βηματισμό του προκειμένου να καλύψει το κενό διακυβέρνησης. Στη ΔΕΘ έγινε ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Πολλά όμως απομένουν να γίνουν για τον προσδιορισμό των θέσεων στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον πολίτη και για την αποτελεσματική προβολή τους, ώστε να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται βεβαιότητα πως το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τη δυναμική του: Πρώτον, διότι η πολιτική αντιπαράθεση θα μεταφερθεί στη Βουλή, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει βελτιώσει κατά πολύ την παρουσία του. Και δεύτερον, διότι η Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζει «πολιτικά γεγονότα», αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την επόμενη Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο κ. Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ, έντονη υπήρξε η αντίδραση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στους αρνητικούς χαρακτηρισμούς του πρώην πρωθυπουργού κ. K. Μητσοτάκη για τον κ. Γ. Παπανδρέου. O εκπρόσωπος Τύπου κ. N. Αθανασάκης σημείωσε (στον «Αλφα 98,9») πως «δεν είχαμε υπόψη μας ότι θα έπρεπε να παίρνουμε τη γνώμη του κ. Μητσοτάκη κατά την εκλογή ηγεσίας». Ενώ, τέλος, ο κ. Ευ. Βενιζέλος παρατήρησε πως ο κ. Μητσοτάκης «είναι ιστορικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ και είναι λογικό να θέτει στο στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του και την ηγεσία του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή