Διπλωματία με ανθρώπινο πρόσωπο

Διπλωματία με ανθρώπινο πρόσωπο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή σε μέγεθος και δυνατότητες, αλλά μεγάλη σε αξίες και προσφορά, αναδεικνύεται σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα. Τούτο καταδεικνύουν, εκτός όλων των άλλων, και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ – Hellenic Aid). Σύμφωνα με αυτά, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «K», έχουν διατεθεί μέσω της συγκεκριμένης «οδού» για στήριξη έργων και υπηρεσιών βοήθειας σε κοινωνίες κάθε γωνιάς του πλανήτη, σχεδόν 31 εκατομμύρια ευρώ. Σ’ αυτά, θα πρέπει φυσικά να συνυπολογιστούν και οι προσφορές των Ελλήνων (χρηματική και άλλη) μέσω άλλων Οργανώσεων, κυρίως Μη Κυβερνητικών.

Οι ανάγκες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινωνίες και λαούς είναι σήμερα τεράστιες. Ωστόσο και η πλέον μικρή προσφορά είναι πολύτιμη. Υπό αυτό το πρίσμα, τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω της ΥΔΑΣ (και τα οποία σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπόκεινται πλέον σε αυστηρούς ελέγχους ως προς την αξιοποίησή τους), αν και μικρά σε σχέση με τις προαναφερθείσες ανάγκες, είναι σημαντικά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι είναι γνωστές οι μηδαμινές αντοχές της εθνικής και οικογενειακής οικονομίας.

Η βούληση και διάθεση των Ελλήνων για προσφορά, έχει καταστεί σαφής σε διάφορα επίπεδα:

Μέσω των σχετικών διαδικασιών που συνήθως δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Διά επιστολής του πρωθυπουργού K. Καραμανλή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, με την οποία εκφράζεται η ισχυρή βούληση της Ελλάδας να συμβάλλει στον πόλεμο κατά της παγκόσμιας φτώχειας.

Με αναλόγου περιεχομένου ομιλίες του κ. Καραμανλή, του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Π. Μολυβιάτη και του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη σε διεθνή fora.

Τα προγράμματα

Οπως επισημαίνεται σε σχετικές εκθέσεις – αναφορές της ΥΔΑΣ, τα χρήματα τα οποία διατίθενται, αφορούν προγράμματα (ενδεικτικώς αναφέρονται):

– Ιατρικά: Δράσεις αντιμετώπισης της φυματίωσης και πρόληψης της ελονοσίας, κατασκευή ογκολογικού κέντρου, κινητές μονάδες προνοσοκομιακής περίθαλψης, αγορές ασθενοφόρων.

– Εκπαιδευτικά: Παροχή στοιχειώδους εκπαίδευσης, κατασκευή σχολικών μονάδων, ίδρυση μετακινούμενου σχολείου σε αγροτικές περιοχές, παροχή υλικοτεχνικής υποδομής σε σχολεία, κατασκευή και εξοπλισμός εκπαιδευτηρίου για παιδιά με αναπηρίες.

– Περιβαλλοντικά: Ανάπτυξη υδάτινων πόρων, προστασία και αξιοποίηση φυσικών πόρων, δημιουργία δικτύου ύδρευσης.

– Εκτακτης βοήθειας: Ενίσχυση πληγέντων από πλημμύρες, τυφώνες, σεισμούς, τρομοκρατικές επιθέσεις ή πολύνεκρα δυστυχήματα.

– Για παιδιά: Κατασκευή ορφανοτροφείου για παιδιά φορείς του AIDS, δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης και υποστήριξης παιδιών μειονοτήτων.

– Για τις γυναίκες: Προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας, στήριξη κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών.

– Κοινωνικά: Παροχή τεχνογνωσίας σε νέους νομικούς, ανέγερση κτιρίου μερίμνης υπερηλίκων, σεμινάρια επιμόρφωσης κρατικών στελεχών και εκπροσώπων για το κράτος δικαίου.

Χώρες υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων είναι, μέχρι στιγμής, οι: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αϊτή, Γρενάδα, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ερυθραία, Ζάμπια, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Καμερούν, Κούβα, Λίβανος, Λιβερία, Μαλάουι, Μολδαβία, Μπαγκλαντές, Μπενίν, N. Αφρική, N. Κορέα, Ουγκάντα, Πακιστάν, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ουζμπεκιστάν, Σερβία-Μαυροβούνιο, Σεϋχέλλες, Σουδάν, Συρία, Τανζανία, Τουβαλού, Τουρκία, Τυνησία, Φιλιππίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή