Αποσύνδεση των εξετάσεων από το Λύκειο

Αποσύνδεση των εξετάσεων από το Λύκειο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποσύνδεση από το λύκειο των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρότειναν χθες οι πρόεδροι των TEI κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στη Σύρο. Σύμφωνα με την απόφασή τους, προτείνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις να διενεργούνται με την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας μετά την αποφοίτηση των μαθητών από το λύκειο, σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων, με ειδικό συντελεστή βαρύτητας ανά μάθημα.

Παράλληλα, πρότειναν και να περιοριστούν οι επιλογές των υποψηφίων σε τμήματα του ίδιου γνωστικού αντικειμένου και να συνυπολογίζεται ο βαθμός στο λύκειο στον γενικό βαθμό πρόσβασης, ενώ συμφωνούν με την καθιέρωση βαθμολογικού ορίου εισαγωγής. Επίσης, ζήτησαν να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων. Για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων ζήτησαν να μη θίγει την αυτονομία τους, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του καθενός και να συνοδευτεί με την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος στην ομιλία του, εστίασε στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αναβαθμισθούν τα TEI. O υφυπουργός απέδωσε την κακή εικόνα των TEI στην ελλιπή χρηματοδότησή τους, στη μη ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας τους και την έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 43 ειδικότητες. Ανέφερε ότι το 2004 ο προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων ήταν 90 εκατ. ευρώ και με πρόσθετες επιχορηγήσεις έφθασε τα 125 εκατ. ευρώ (αύξηση 39%). Επίσης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε σύγκριση με πέρυσι αυξήθηκε κατά 40%. Παράλληλα, εγκρίθηκαν 800 θέσεις μονίμου προσωπικού, ενώ δημιουργούνται επιπλέον 600.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή