Δημιουργούνται 5 υπερπεριφέρειες

Δημιουργούνται 5 υπερπεριφέρειες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπομπό της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας θα αποτελέσει πιθανότατα η συγκρότηση των πέντε αναπτυξιακών περιφερειών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Το θέμα συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας εν όψει του Δ΄ ΚΠΣ. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση, οι πέντε αναπτυξιακές υπερ-περιφέρειες, οι οποίες θα έχουν σημαντικότατο ρόλο στη διαχείριση του Δ΄ ΚΠΣ, δεν θίγουν τις 13 υφιστάμενες διοικητικές περιφέρειες. Ωστόσο, είναι γνωστό -διά στόματος πρωθυπουργού- ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει ευρύς διάλογος με όλους τους συναρμόδιους φορείς, με βασικό θέμα τη διοικητική διάρθρωση της χώρας, την επανατοποθέτηση όλων των αποκεντρωμένων θεσμών της Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κεντρικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς είναι εκφρασμένη η πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών ότι οι περιφέρειες πρέπει να έχουν μέγεθος που θα τους επιτρέπει την άσκηση του αναπτυξιακού τους ρόλου, θεωρείται βέβαιη η σύμπτυξή τους.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα μέτρα στήριξης των σημερινών περιφερειών, καθώς -όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος- θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του Δ΄ ΚΠΣ, μαζί με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι και οι κύριοι αποδέκτες. «Εχω τονίσει», επισήμανε, «ότι το Δ΄ ΚΠΣ είναι το πλαίσιο των περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τους μηχανισμούς του κέντρου και της περιφέρειας, ώστε να αντεπεξέλθει σε αυτή τη μεγάλη της αποστολή».

Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να συζητηθεί στη Βουλή πριν από τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, εκτός από τη συγκρότηση των πέντε αναπτυξιακών υπερ-περιφερειών, θα προβλέπεται η άμεση εκλογή του 1/3 των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ υπό συζήτηση είναι και η θεσμοθέτηση περιφερειάρχη επί θητεία (πιθανότατα 4ετούς). Οσον αφορά τις πέντε νέες περιφέρειες, ο επικεφαλής θα διορίζεται από την κυβέρνηση, ωστόσο στο όργανο διοίκησης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων, των νομαρχιών, των περιφερειών και των παραγωγικών τάξεων. Ιδιαίτερα ανήσυχο είναι το υπουργείο Εσωτερικών και όσον αφορά την προετοιμασία των δήμων εν όψει του Δ΄ ΚΠΣ, καθώς μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό και την αναγκαία υποδομή. Τα συναρμόδια υπουργεία επιχειρούν να αντιμετωπίσουν πολλά από τα κενά που διαπιστώνονται, με τη δημιουργία των νέων περιφερειών, οι οποίες ουσιαστικά θα αποτελέσουν τις επιτροπές διαχείρισης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και η ρύθμιση για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, που θα παρουσιάσει ο υπουργός εντός των 15 επόμενων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή