Αναπτύσσεται η οικονομική διπλωματία με Ρωσία

Αναπτύσσεται η οικονομική διπλωματία με Ρωσία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη επιχειρηματική αποστολή της χώρας μας στη Ρωσία. H συμμετοχή στην ελληνική αποστολή, πέραν των κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων φορέων και περίπου 170 επιχειρηματιών απ’ όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Επίσης, η συνεδρίαση της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς και η πραγματοποίηση επιχειρηματικού συνεδρίου στη Μόσχα, στο Επιμελητήριο Ρωσίας, καταδεικνύει το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ των άλλων, προβλέπονται η υπογραφή, αφενός, συμφωνίας μεταξύ του ΣΕΒ και του Ρωσικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών και, αφετέρου, πρωτοκόλλου μεταξύ των Μικτών Διυπουργικών Συμφωνιών. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής είναι ο αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ συμμετέχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλιας, καθώς και εκπρόσωποι επτά υπουργείων.

Τρεις στόχοι

«Είναι σημαντική αποστολή. Επιχειρούμε σε πολιτικό επίπεδο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, σε τεχνοκρατικό επίπεδο την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου και σε επίπεδο αγοράς το άνοιγμα συνεργασιών με στόχο τις εξαγωγές και την προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα ή ελληνικών επιχειρήσεων – επενδύσεων εκεί», δηλώνει ο κ. Στυλιανίδης.

Η επιτυχία αυτής της αποστολής θεωρείται μείζονος πολιτικής σημασίας, δεδομένου ότι παρά την πολλαπλώς και εκατέρωθεν εκδηλωθείσα πολιτική βούληση για συνεργασία, η Αθήνα έμοιαζε για πολύ καιρό να μην ανταποκρίνεται στον βαθμό που θα έπρεπε. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η δημιουργία κλίματος δυσφορίας στη Ρωσία για τη χώρα μας. Λέγεται, με την ευκαιρία, ότι χαρακτηριστικό της επιφυλακτικότητας της Μόσχας είναι και το γεγονός πως επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση της ρωσικής πρωτεύουσας δεν είναι ο ομόλογος του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών, αλλά ο υφυπουργός Εμπορίου της Ρωσίας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά το αρνητικό παρελθόν, οι προσδοκίες του Κρεμλίνου φάνηκε να ζωντανεύουν και πάλι μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα – και προς τούτο ήταν ενδεικτικός ο εξαιρετικά θερμός τρόπος υποδοχής, πριν από μερικούς μήνες, του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή από τον Ρώσο πρόεδρο κ. Βλ. Πούτιν στη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή