H πλειοψηφία των Ευρωπαίων λέει ηχηρό «όχι» στην Αγκυρα

H πλειοψηφία των Ευρωπαίων λέει ηχηρό «όχι» στην Αγκυρα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την αντίδραση της πλειοψηφίας των κατοίκων της E.E. συναντά η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. «Οχι στην Αγκυρα» λένε το 80% των Αυστριακών, το 74% των Γερμανών και το 70% των Γάλλων. Ακόμη και εάν συνυπολογίσουμε τις νεοεισαχθείσες στην E.E. χώρες της A. Ευρώπης, το ποσοστό αποδοχής της Τουρκίας δεν ξεπερνά το 35% των ερωτηθέντων, με το 52% να διαφωνεί με την είσοδό της στην Ενωση. Επιφυλάξεις εξέφρασε στο μεταξύ χθες και ο Αυστριακός καγκελάριος Σούσελ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Βιέννης για θέσπιση ειδικής σχέσης Τουρκίας – Ε.Ε.

«Μετά πολλά χρόνια αμφιταλαντεύσεων και διγλωσσίας απέναντι στους Τούρκους, όλοι πρέπει επιτέλους να εκφρασθούν με απόλυτη ειλικρίνεια πάνω στο θέμα αυτό», είπε προχθές ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ενώπιον των 500 συνέδρων του κυβερνώντος κόμματος UMP, ενώ κάλεσε έμμεσα τη γαλλική διπλωματία να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, εκτιμώντας πως η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τη σταθερότητα της γραμμής του UMP απέναντι στην Τουρκία υπενθύμισε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του κόμματος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι ο γαλλικός λαός θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει σε δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας. Σε προσπάθεια συμβιβασμού των δύο πλευρών προχώρησε προχθές από το βήμα του συνεδρίου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αναγνώρισης της Κύπρου ως απαραίτητη προϋπόθεση νέας διεύρυνσης της Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή