Το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε συνεργασίες, νέα πρόσωπα

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε συνεργασίες, νέα πρόσωπα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αξιοποίηση του νέου θεσμού των προκριματικών εκλογών κατά την επιλογή των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου δεν υπάρχει ο κίνδυνος να πληγεί η «ενότητα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών.

Ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε την εισήγηση της Επιτροπής να έχει η ίδια την ευθύνη προκήρυξης των προκριματικών εκλογών, η διεξαγωγή των οποίων τοποθετείται μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Επισήμανε, όμως, την ανάγκη να μην υπάρξει υπερβολική «φειδώ» στις σχετικές της αποφάσεις, ώστε να μην κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ ότι η συγκεκριμένη καταστατική αλλαγή για την πραγματοποίηση προκριματικών έγινε για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε ότι όλοι οι εν ενεργεία νομάρχες του ΠΑΣΟΚ θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, καθώς και ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνει στην προσπάθεια για συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με τις άλλες «προοδευτικές δυνάμεις», ακόμη και εάν σε επίπεδο ηγεσίας, ο ΣΥΝ και το KKE συνεχίσουν να τηρούν αρνητική στάση.

Επίσης, αποφασίστηκε πως όλοι οι «αντάρτες» θα παραπέμπονται άμεσα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να διαγράφονται από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, εφεξής στην εσωκομματική διάλεκτο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι «αντάρτες» θα αποκαλούνται «διασπαστές». Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, στις οδηγίες που έδωσε προς την Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών στην οποία προΐσταται ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, σημείωσε, πρώτον: το ΠΑΣΟΚ, εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006, θα κάνει μια ιδιαίτερα μεγάλη καμπάνια και θα αντιπαρατεθεί συνολικά με την κυβέρνηση αναδεικνύοντας παράλληλα το «όραμά» του για την αποκεντρωμένη Ελλάδα. Και δεύτερον, θα πρέπει να επιδιωχθεί το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση όσο το δυνατόν περισσότερα νέα πρόσωπα, καθώς και να υπάρξουν πολλές γυναικείες υποψηφιότητες.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε την «πλατφόρμα» με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στην αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ξέρουμε ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να υπηρετήσει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ένα συγκεντρωτικό κράτος τον σύγχρονο πολίτη», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να επιλέξουμε και να στηρίξουμε ανθρώπους μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, διαφάνειας και δημοκρατίας, να επιλέξουμε ανθρώπους που θα σηκώσουν το βάρος αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης». «Γι’ αυτό καλούμε και ενθαρρύνουμε νέους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, για να υπάρξει μια βαθιά τομή ανανέωσης», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης οριστικοποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών, που θα εγκριθεί τυπικά από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνέρχεται την Παρασκευή και το Σάββατο. O κανονισμός προβλέπει πως η Επιτροπή θα έχει την ευθύνη επιλογής των υποψηφίων σε όλες τις νομαρχίες και στους «ειδικού βάρους» δήμους σε όλη τη χώρα, ενώ στους ήσσονος σημασίας καποδιστριακούς δήμους και τις κοινότητες, οι υποψήφιοι θα επιλέγονται από τις Περιφερειακές Επιτροπές. Επίσης, καταρτίστηκε τρίμηνος προγραμματισμός της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ανακοινωθεί οι περισσότερες υποψηφιότητες που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή