Αμηχανία ΠΑΣΟΚ για τις φρεγάτες

Αμηχανία ΠΑΣΟΚ για τις φρεγάτες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμηχανία προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde σύμφωνα με το οποίο μέλος της κυβέρνησης Σημίτη χρηματίστηκε προκειμένου η ιδιωτική εταιρεία Thec να εξασφαλίσει για το ελληνικό δημόσιο την κατασκευή και προμήθεια φρεγάτας. Το δημοσίευμα φιλοξένησε επώνυμη καταγγελία του πρώην διευθυντού της Thec κ. Μισέλ Ζοσράν ο οποίος, ωστόσο, σημειωτέον έχει απολυθεί από την εταιρεία με την κατηγορία της διαφθοράς. O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα ερευνήσει την καταγγελία, και εμμέσως πλην σαφώς παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση παρείχε πλήρη κάλυψη στον κ. Γιάννο Παπαντωνίου, που ήταν υπουργός Αμυνας το 2003. O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Νικ. Αθανασάκης υπογράμμισε ότι ο καταγγέλλων δεν προσκομίζει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο και προσέθεσε ότι ο κ. Ζοσράν ελέγχεται ως ύποπτος και από τη μετέπειτα εταιρεία στην οποία εργάσθηκε, και η οποία είναι ανταγωνιστική της Thec. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει να γίνεται προσπάθεια εισαγωγής από το εξωτερικό διαφόρων τέτοιων κατηγοριών, οι οποίες στη συνέχεια δεν υποστηρίχθηκαν με κανένα αποδεικτικό στοιχείο», κατέληξε ο κ. Αθανασάκης, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος -μιλώντας στον «Αλφα»- αν και αμφισβήτησε τις καταγγελίες, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να διερευνηθεί η καταγγελία στη Γαλλία.

Και στο Παρίσι

Το όλο θέμα, πάντως, είχε συνέχεια και στο Παρίσι, καθώς στην όλη υπόθεση, ως φαίνεται, εμπλέκονται όχι μόνον επιχειρηματικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα. H εταιρεία Thales, μητρική της Thec, κατέθεσε μήνυση εναντίον του Ζοσράν και εναντίον της Monde για συκοφαντική δυσφήμιση. Παράλληλα, η εταιρεία EADS, ανταγωνιστική της Thales στον τομέα ηλεκτρονικών και αμυντικών συστημάτων, στην οποία είχε περάσει ο Ζοσράν μετά τις διαμάχες του με την Thales, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τον απολύσει.

«Διαψεύδουμε επισήμως τις ψευδείς και υβριστικές κατηγορίες», ανακοίνωσε η Thales. H εταιρεία ανέφερε ως απόδειξη της ηθικής της στάσης το γεγονός ότι η ίδια είχε σύρει τον Ζοσράν στα δικαστήρια, κατηγορώντας τον για παρατυπίες στις διαδικασίες με τις οποίες προσπάθησε να εξασφαλίσει το συμβόλαιο για το τραμ της Νίκαιας.

Παράλληλα, όμως, και η EADS δήλωσε ότι εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο της απόλυσης του καταγγέλλοντος. «Ελπίζω να μη γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι η Thales και η EADS ήρθαν σε συμφωνία με ανομολόγητα κίνητρα», είπε ο δικηγόρος του Ζοσράν. O Ζοσράν είχε ισχυριστεί ότι το 2% έως 3% του τζίρου της εταιρείας Thales πήγαινε σε μίζες και ότι, μεταξύ άλλων, αποδέκτης ήταν και μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την ανάθεση συμβολαίου από την Ελλάδα το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή