Αστυνομική συνοδεία υπό όρους

Αστυνομική συνοδεία υπό όρους

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή προκάλεσε η επαναφορά από την «K» της Κυριακής του θέματος της προστασίας επισήμων από την αστυνομία και η επισήμανση ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το καθεστώς θα μεταβληθεί, τίποτα δεν έγινε επί της ουσίας. Χθες ο κ. Καραμανλής είχε δίωρη συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Βουλγαράκη, στον οποίο έδωσε σαφή εντολή για ταχεία αντιμετώπιση του θέματος, προκειμένου να εκλείψει η ιδιάζουσα κατάσταση, που αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά εκατοντάδες αστυνομικούς να λειτουργούν σαν «βοηθητικό προσωπικό» επωνύμων, τη στιγμή που οι ίδιοι αισθάνονται απροστάτευτοι και βιώνουν τις συνέπειες της ελλιπούς αστυνόμευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικο-συνοδοί προσώπων και οι φρουροί κτιρίων αριθμούν περί τις 6.000.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Εργο της είναι η θέσπιση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν, προκειμένου κάποιος να τίθεται σε καθεστώς αστυνομικής προστασίας. Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εκτιμούν ότι με τον ορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων θα καταστεί εφικτή και η ουσιαστική λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Επισήμων, της υπηρεσίας που ιδρύθηκε ακριβώς για να συμμαζέψει αυτή την κατάσταση, αλλά παραμένει ουσιαστικά ανενεργή υπό το καθεστώς πιέσεων που ασκούν οι απολαμβάνοντες αστυνομικής συνοδείας.

Η επιτροπή πρόκειται να συσταθεί άμεσα και, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο κ. Καραμανλής, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέσα σε λίγους μήνες. Για τον καθορισμό των κριτηρίων πρόκειται να αξιολογηθεί αρχικά το γενικότερο περιβάλλον ασφάλειας της χώρας μας, το οποίο έχει άρδην αλλάξει μετά την εξάρθρωση της «17 N». Επιπλέον, θα μελετηθεί τι συμβαίνει και τι εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, ποιοι τυγχάνουν αστυνομικής προστασίας και πώς λειτουργεί η αστυνομία συμβουλευτικά σε ιδιώτες, προκειμένου οι ίδιοι να μεριμνήσουν για την ασφάλειά τους, εφόσον θεωρούν ότι απειλούνται. Πέραν τούτων, θα αξιολογηθούν μία προς μία οι περιπτώσεις των προσώπων, που αυτή τη στιγμή διαθέτουν αστυνομική συνοδεία, προκειμένου να διακριθούν εκείνες οι περιπτώσεις -λίγες εκτιμάται- που πραγματικά, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, χρειάζεται να παραμείνουν σε καθεστώς προστασίας. Σημειώνεται ότι ερώτηση για το θέμα κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανωλάκης.

Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το επόμενο διάστημα και δόθηκε από τον πρωθυπουργό το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν στις αρχές του 2006 τέσσερα νομοσχέδια, τα οποία αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου της ΕΛ.ΑΣ., την αναμόρφωση της ΕΥΠ και την υπαγωγή της σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και, τέλος, τη σύσταση της Αγροφυλακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή