H Δικαιοσύνη για τις φρεγάτες

H Δικαιοσύνη για τις φρεγάτες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, που αναφερόταν σε χρηματισμό μέλους της κυβέρνησής του για το συμβόλαιο των φρεγατών το 2003. Τις καταγγελίες του πρώην διευθυντικού στελέχους της γαλλικής εταιρείας THEC Μισέλ Ζοσεράν διέψευσε χθες ο κ. Γ. Παπαντωνίου, υπουργός Αμυνας την επίμαχη περίοδο ενώ η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της παρέπεμψε στην απάντηση που θα δώσει το υπουργείο Αμυνας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Π. Καμμένος. Την ίδια ώρα στο Παρίσι οι καταγγελίες Ζοσεράν οδηγούν στην έναρξη προκαταρκτικής έρευνας.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Παπαντωνίου αμφισβητεί την αξιοπιστία του Ζοσεράν. «Ενας κατηγορούμενος για κατάχρηση, προφυλακισμένος, κατηγορεί τον πρώην εργοδότη του με τον οποίο βρίσκεται σε δικαστική διένεξη για δωροδοκία, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Είναι αξιόπιστος;», αναφέρει και συνεχίζει: «Ας είμαστε σοβαροί. Αγνοεί και τα στοιχειώδη, δηλαδή ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ανατέθηκε από το ΚΥΣΕΑ 6 μήνες πριν από το πρόγραμμα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι μετά όπως ισχυρίζεται». Καταλήγοντας ο κ. Παπαντωνίου ζητεί «να επιληφθεί ο εισαγγελέας και να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή των γαλλικών αρχών» και δηλώνει ετοιμότητα «να παράσχουμε κάθε βοήθεια».

Τη θέση του πρώην υπουργού υπέρ της δικαστικής συνδρομής των γαλλικών αρχών υιοθέτησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. N. Αθανασάκης, προσθέτοντας: «H δική μας θέση για τα πάντα είναι σταθερή, υπέρ της διαφάνειας, διαφάνεια παντού και για όλα». Ταυτόχρονα διατύπωσε αιχμές, λέγοντας ότι «κάθε φορά υιοθετούνται εύκολα οι ισχυρισμοί» ενώ «δεν έχει παρουσιαστεί οτιδήποτε συγκεκριμένο». Υπενθυμίζεται ότι ο Ζοσεράν είχε αναφέρει στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα ότι η THEC διεκδικούσε συμβόλαιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Δεν πήραμε τελικά τη σύμβαση. Ωστόσο, άνοιξε μία δίοδος που μας επέτρεψε να κερδίσουμε το 2003, τη σύμβαση για τις φρεγάτες. Γι’ αυτό πληρώσαμε ποσά σε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή κατόπιν της υποβολής σχετικής ερώτησης. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να προσκληθεί ο Ζοσεράν να καταθέσει στην Αθήνα, είπε ότι «ανάλογα με την απάντηση που θα δοθεί στη Βουλή, θα κινηθούν οι διαδικασίες».

Η σύμβαση στην οποία αναφέρεται το πρώην διευθυντικό στέλεχος της THEC αφορά τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Π.Ν. τύπου S, συνολικού ύψους 381 εκατ. ευρώ. Στο Παρίσι η Εισαγγελία ανέθεσε την έρευνα, που σημειώνεται ότι θα επεκταθεί επί των συνολικών καταγγελιών Ζοσεράν για δωροδοκίες, στο εθνικό τμήμα των οικονομικών ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή