Στο παραπέντε η E.E. για Τουρκία

Στο παραπέντε η E.E. για Τουρκία

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει το αδιέξοδο επί του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας με την E.E. μετά την καθ’ όλα αναμενόμενη αποτυχία, χθες, των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 κρατών-μελών της Ενωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα. H αδυναμία επίτευξης συμφωνίας οφείλεται στις ισχυρές ενστάσεις της Αυστρίας, που «μπλόκαρε» την απόφαση με αποτέλεσμα να συγκληθεί εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής ειδικό δείπνο των υπουργών Εξωτερικών των «25» για να βρεθεί λύση. Απαίτηση της Βιέννης είναι στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου να μην αναφέρεται παρά μόνον εμμέσως ότι σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη της Τουρκίας. Επιπροσθέτως ζητεί να τονίζεται ότι ακόμα και σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είναι δυνατόν η Τουρκία να βρεθεί ούτως ή άλλως εκτός της Ενωσης, αρκούμενη σε κάποιου είδους μη προσδιοριζόμενη «ειδική σχέση» με την Ευρώπη.

Η Αγκυρα αδυνατεί να αποδεχθεί τέτοιου είδους επισημάνσεις σε ένα κείμενο που, ούτως ή άλλως, θέτει πολλούς και πολύ σοβαρούς «αστερίσκους», τόσο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων όσο και στο καθεστώς που, ακόμα και ως πλήρες μέλος, θα απολαμβάνει εντός της E.E. Ομως ούτε και τα υπόλοιπα, πλην Αυστρίας, 24 κράτη-μέλη της Ενωσης έχουν τέτοια διάθεση, με επικεφαλής τους κύριους μέντορες της τουρκικής υποψηφιότητος, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και, στον βαθμό που μπορεί να ειπωθεί ότι έχει η ίδια κάποια σταθερή πολιτική περί της Τουρκίας, τη Γαλλία. Χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας πρέπει να είναι σαφώς ελεγχόμενη, τάχθηκε υπέρ μιας διαδικασίας δεσμεύσεων υπό τον όρο ότι θα εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις και επανέλαβε ότι επί της ένταξης οι Γάλλοι θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, ουδείς επιθυμεί να δει την έναρξη των διαπραγματεύσεων να αναβάλλεται. H ειρωνεία είναι ότι εν προκειμένω η λέξη «ουδείς» περιλαμβάνει και την Αυστρία, η οποία συμπλέει πλήρως με τους εταίρους της σε ό,τι αφορά την ανάγκη κανονικής έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βόλφγκανγκ Σούσελ βρίσκεται αφ’ ενός αντιμέτωπη με μια κοινή γνώμη που είναι σχεδόν καθολικά αντίθετη στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, αφ’ ετέρου προσέρχεται την Κυριακή στις κάλπες σημαντικών τοπικών εκλογών. Σε χθεσινές συνεντεύξεις του ο κ. Σούσελ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να μάθουν από τα αποτυχημένα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ συνέδεσε το θέμα της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή προοπτική της Κροατίας. «Αν εμπιστευόμαστε την Τουρκία ότι θα έχει περαιτέρω πρόοδο το ίδιο πρέπει να κάνουμε με την Κροατία», είπε, ζητώντας να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι συνομιλίες με το Ζάγκρεμπ.

Κατόπιν όλων αυτών, στις Βρυξέλλες θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν το υφιστάμενο αδιέξοδο να αρθεί πλήρως το βράδυ της Κυριακής, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά τη Δευτέρα και στις 17:00 τοπική ώρα να δοθεί και επισήμως η εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συμπυκνώνεται σε λίγες λέξεις, «πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων, πλήρης ένταξη στην E.E.» και συμπλήρωσε ότι σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και την Κύπρο «το διαπραγματευτικό πλαίσιο έχει κλειδώσει». H διαδικασία δεν θα μπορεί να προχωρήσει εάν τα κεφάλαια δεν κλείνουν στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ σε κλίμα έντασης συνήλθε επί τρίωρο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις.

Οπως δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, διαπιστώθηκε «μεγάλος βαθμός συναίνεσης στους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής», αλλά και «διαφοροποιήσεις, διαφωνίες και επιφυλάξεις ως προς τους τακτικούς χειρισμούς» των θεμάτων. «Ισως σήμερα για πρώτη φορά ακούστηκαν και κάποιες έντονες φωνές που δεν ταιριάζουν με το πνεύμα στο οποίο διεξάγονται συνήθως οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου», πρόσθεσε ο υπουργός. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρ. Παπουτσής δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία συναίνεση σε μία πολιτική παράδοσης όπλων» και ο κ. N. Κωνσταντόπουλος (ΣΥΝ) ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να επηρεάζονται από το κακό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή