Ειδική Αρχή με υπερεξουσίες για το «ξέπλυμα»

Ειδική Αρχή με υπερεξουσίες για το «ξέπλυμα»

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία μιας «υπερ-ελεγκτικής» αρχής, με διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες. Στο στόχαστρο της Αρχής θα βρεθεί πρωτίστως το ξέπλυμα χρήματος, το οποίο συνδέεται με πολλές μορφές οικονομικών εγκλημάτων, από τη δωροδοκία και την παραοικονομία έως τη νομιμοποίηση κερδών από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Με ειδική προσθήκη στο νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναβαθμίζει τη σημερινή επιτροπή για το ξέπλυμα (γνωστή ως επιτροπή του άρθρου 7) σε ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα πραγματοποιεί ελέγχους αυτοβούλως, χρησιμοποιώντας όλους τους ελεγκτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς άλλων Αρχών (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΣΔΟΕ κ.λπ.). Μεταξύ άλλων, η Αρχή αυτή θα μπορεί να «ανοίγει» και να παρακολουθεί τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς άδεια εισαγγελέα ή προηγούμενη ενημέρωση άλλων μηχανισμών. Ηδη, έχει επιλεγεί το πρόσωπο το οποίο θα προΐσταται της Αρχής και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στέλεχος κύρους.

Το υπουργείο Οικονομίας πιστεύει πως η δημιουργία της Αρχής αυτής είναι απαραίτητη προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι νέες διατάξεις για το ξέπλυμα χρήματος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, αν υπήρχε σήμερα η Αρχή αυτή, τότε δεν θα είχε καθυστερήσει σχεδόν ένα έτος η περίπτωση των «χρυσών» δελτίων του ΟΠΑΠ που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ την περασμένη Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή