ΠΑΣΟΚ: νέες προτάσεις για διαφάνεια – διαπλοκή

ΠΑΣΟΚ: νέες προτάσεις για διαφάνεια – διαπλοκή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί μέρους προτάσεις για την κατοχύρωση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο, πέραν του γνωστού πλαισίου των «οκτώ σημείων» που ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε παρουσιάσει πριν από έναν χρόνο και μετά το νοσηρό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων επανέφερε στο προσκήνιο, θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το αμέσως επόμενο διάστημα. Αντιθέτως, δεν πρόκειται να υποβάλει σχετική πρόταση νόμου, καθώς αντιλαμβάνεται πως η κυβέρνηση θα την απορρίψει ευθύς εξ αρχής. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «στόχος μας δεν είναι να υιοθετηθούν οι δικές μας προτάσεις, αλλά να οδηγήσουμε την κυβέρνηση σε ένα συντεταγμένο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Στα επί μέρους θέματα που το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες, οι οποίες θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες: Πρώτον, η μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να μην αποτελεί «εργαλείο» πολιτικής τής εκάστοτε κυβέρνησης σε μείζονα θέματα, όπως η μέτρηση της ανεργίας. Δεύτερον, η κατάργηση ή έστω η τροποποίηση του θεσμού της συνέντευξης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Και τρίτον, η πραγματοποίηση με αντικειμενικούς όρους των μεταθέσεων σε κλάδους όπως οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας.

Καθυστέρηση

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα εξειδικεύσει την πρόταση των «οκτώ σημείων» για τη διαφάνεια. H έμφαση που δίδει ο κ. Παπανδρέου στην εκπόνηση συγκεκριμένων θέσεων για τη διαφάνεια εδράζεται στην εκτίμηση πως το νοσηρό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, που εν πολλοίς προκλήθηκε από συγκεκριμένα MME, δεν θα υποχωρήσει εύκολα, αλλά ενδεχομένως θα επιταθεί. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει την ευθεία εμπλοκή στην τρέχουσα σκανδαλολογία προκειμένου να μη διευκολύνει την κυβέρνηση σε μια τακτική «συμψηφισμών», μέσω της αξιοποίησης από τη Ρηγίλλης του βεβαρημένου παρελθόντος ορισμένων μελών των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη. Για τον λόγο αυτό, έχει «παγώσει» το έργο της Επιτροπής Τεκμηρίωσης που ήταν επιφορτισμένη με τον εντοπισμό «σκανδάλων» -εντός ή εκτός εισαγωγικών- στον δημόσιο τομέα. Και έχει ζητηθεί από τους βουλευτές που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί σε επικρίσεις προς τα κυβερνητικά στελέχη για τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων. Πάντως, με αφορμή την εν εξελίξει σκανδαλολογία, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της δημιουργεί παραλυτικά φαινόμενα στη χώρα. Επίσης, θα εγκαλεί προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή ότι η ρητορική του των προηγούμενων χρόνων περί «διαφάνειας» παρέμεινε κενό γράμμα, αλλά και ότι αρνείται τη διακομματική συνεννόηση για την πάταξη της διαφθοράς.

Ο κ. K. Λαλιώτης

Την εκτίμηση ότι το υφιστάμενο νοσηρό κλίμα δεν θα μεταβληθεί εύκολα συμμερίζεται και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης, που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι σταδιακά δημιουργούνται οι όροι ώστε να υλοποιηθεί το σενάριο της «σύντομης δεξιάς παρένθεσης». O πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως πλέον «έχει συντριβεί το ηθικό πλεονέκτημα» του κ. K. Καραμανλή και ότι περί την άνοιξη, όταν θα είναι ορατές οι επιπτώσεις από την περιοριστική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η υποχώρηση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού θα αρχίσει να καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. O κ. Λαλιώτης θεωρεί επίσης ορθό ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει αποφύγει τη μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για υποθέσεις, όπως αυτή του κ. Π. Μαντούβαλου, αλλά και την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μην παρουσιάζει συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή