Ελλείψεις αστυνομικών στην Αττική

Ελλείψεις αστυνομικών στην Αττική

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόσφατη επίθεση ομάδας νεαρών εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως, που είχε αποτέλεσμα τον εμπρησμό περιπολικών, επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της ελλιπούς αστυνομικής δύναμης από πολλές υπηρεσίες της Αστυνομίας, οι οποίες καλούνται να λειτουργήσουν και να φέρουν εις πέρας το έργο της αποτελεσματικής αστυνόμευσης, χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους προσωπικό.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «K», σχεδόν στο σύνολό τους οι υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) έχουν λιγότερο προσωπικό από αυτό που η οργανική τους δύναμη προβλέπει. Στη ΓΑΔΑ προβλέπεται οργανική δύναμη που αριθμεί 19.716 άτομα. H υπάρχουσα δύναμη ανέρχεται σε 16.814 άτομα. Από αυτά, όπως προκύπτει από ημερήσιο δελτίο καταγραφής δύναμης στα τέλη Σεπτεμβρίου, 1.033 άτομα είναι είτε αποσπασμένα είτε προσωρινά μετακινούμενα είτε διατιθέμενα σε άλλες υπηρεσίες, ενώ προς τη ΓΑΔΑ έχουν μετακινηθεί από άλλες υπηρεσίες μόλις 60 άτομα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η πραγματική δύναμη της Διεύθυνσης ανέρχεται σε μόλις 15.841 άτομα, υπολειπόμενη σχεδόν κατά 4.000 άτομα της οργανικής δύναμης. Με δεδομένο ότι η οργανική δύναμη δεν είναι ένας αριθμός που τίθεται αυθαίρετα, αλλά προκύπτει μέσα από την καταγραφή των πραγματικών αναγκών της υπηρεσίας και με βάση τις υποχρεώσεις που έχει να εκπληρώσει, τις αστυνομικές έρευνες, τις περιπολίες και τις άλλες υπηρεσίες αστυνόμευσης που πρέπει να παράσχει, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η υπηρεσία αυτή καλείται να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της έχοντας περίπου 25% λιγότερο προσωπικό απ’ ό,τι θα έπρεπε να διαθέτει. Και οι ελλείψεις δεν αφορούν κάποια περιφερειακή αστυνομική υπηρεσία, η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε με πολύ μικρότερη δύναμη να λειτουργήσει, αλλά τη ΓΑΔΑ, η οποία καλύπτει την Αττική, όπου συγκεντρώνεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας και παραβατικότητας στη χώρα, καθώς στατιστικά, σχεδόν το 90% της εγκληματικότητας στην Ελλάδα συγκεντρώνεται στην Αττική.

Επιπτώσεις στις γειτονιές

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στον πίνακα, όλες οι Διευθύνσεις που υπάγονται στη ΓΑΔΑ παρουσιάζουν χάσμα μεταξύ οργανικής, υπάρχουσας και πραγματικής δύναμης. Εκτός από την εγγενή αδυναμία που προκύπτει από αυτό καθεαυτό το γεγονός, υπάρχει και μια παράπλευρη συνέπεια, με επιπτώσεις στο έργο της καθημερινής αστυνόμευσης στις γειτονιές της Αττικής. Οπως αναφέρει μιλώντας στην «K» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τη λήψη αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως όταν υπάρχουν πορείες και συγκεντρώσεις, ζητείται ενίσχυση δυνάμεων από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία αποδυναμώνονται περισσότερο.

Και ενώ καταγράφεται ήδη σημαντική διαφορά μεταξύ οργανικής και υπάρχουσας δύναμης, οι Διευθύνσεις της ΓΑΔΑ αποδυναμώνονται περαιτέρω με τις αποσπάσεις προσωπικού. Ετσι, από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών έχουν αποσπασθεί σε υπηρεσίες εκτός ΓΑΔΑ 118 άτομα, από τον Πειραιά 47, από τη Βορειοανατολική Αττική 75, από τη Νοτιοανατολική Αττική 52, από τη Δυτική Αττική 46, από την Τροχαία 87 και από την Ασφάλεια μόλις 1.

Εξαίρεση το Επιτελείο

Η μοναδική υπηρεσία της ΓΑΔΑ που παρουσιάζει πλεονάζον προσωπικό είναι το Επιτελείο, όπου προβλέπεται οργανική δύναμη 136 ατόμων, η υπάρχουσα ανέρχεται σε 208 άτομα και η πραγματική σε 220. Ομως, οι υπηρεσίες, που καλούνται να βγάλουν προσωπικό στον δρόμο, πάσχουν. H Τροχαία έχει οργανική δύναμη 1.786 άτομα, η υπάρχουσα φθάνει μόλις τα 1.445 άτομα και η πραγματική, την ημέρα καταγραφής των στοιχείων που παρουσιάζονται σήμερα, ήταν 1.304 άτομα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αμεση Δράση, για τη λειτουργία της οποίας προβλέπεται οργανική δύναμη 1.233 ατόμων, η υπάρχουσα είναι 1.031 άτομα και η πραγματική, την ίδια ημέρα, 913.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των Συνοριοφυλάκων, το Σώμα των οποίων στην Αττική σχηματίσθηκε για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Οργανικά, στο σύνολό τους (500 άτομα), υπάγονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στα τέλη Σεπτεμβρίου δεν υπηρετούσε κανείς. O αριθμός τους στην Αττική έχει αυξηθεί, φθάνοντας τους 514, προφανώς με την προσθήκη κάποιων μετακινούμενων από επαρχιακές πόλεις, οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αθηνών, Βορειοανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Οι επικεφαλής των Διευθύνσεων αλλά και οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων αναμένουν την ενίσχυσή τους με το προσωπικό που αποφοιτά αυτές τις ημέρες από τις Σχολές της Αστυνομίας. Πρόκειται για περίπου 1.500 άτομα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται πιο πάνω, ακόμη κι αν όλοι αυτοί οι αστυνομικοί διετίθεντο για υπηρεσία στη ΓΑΔΑ, το πρόβλημα δεν θα λυνόταν. Αλλωστε, η ενίσχυση του προσωπικού με τους κάθε χρόνο αποφοιτήσαντες στην πράξη δεν ισχύει, καθώς περίπου αντίστοιχος αριθμός υπηρετούντων βγαίνει ετησίως σε σύνταξη.

7.800 σε εξω-αστυνομικές δραστηριότητες

Οι ίδιοι οι αξιωματικοί της αστυνομίας, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν σχέδια αντιεγκληματικής πολιτικής και να παρέχουν αποτελέσματα, κάνουν λόγο για ανάγκη απαλλαγής της αστυνομίας από εξω-αστυνομικά καθήκοντα. Το θέμα της παροχής προστασίας σε επισήμους και η φύλαξη κτιρίων, όπου αναλίσκονται σχεδόν 6.000 αστυνομικοί, παραμένει «ανοιχτή πληγή», τη στιγμή που δεν επαρκούν οι τροχονόμοι που βγαίνουν στους δρόμους. H αναδιάρθρωση της αστυνομίας μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επανεξέταση του καθεστώτος αυτού; Σύντομα θα φανεί εάν η παραπομπή του σε σύσταση επιτροπής που θα θέσει κριτήρια και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, αποτελεί μια κίνηση ουσίας ή έναν «τακτικό ελιγμό» προκειμένου να ξεχαστεί το θέμα. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες αστυνομικοί καθημερινά ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με επίδοση δικογράφων, με βεβαίωση πολεοδομικών παραβάσεων, με μετρήσεις ηχορρύπανσης σε κέντρα διασκέδασης, αρμοδιότητες που ελάχιστα σχετίζονται με την αποστολή της αστυνομίας και θα μπορούσαν να ασκηθούν από άλλους φορείς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπολογίζεται ότι μόνον στην Αττική, καθημερινά, 1.800 αστυνομικοί ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή