Ν.Δ.: με δύο γραμμές στη «μάχη των MME»

Ν.Δ.: με δύο γραμμές στη «μάχη των MME»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και η πολιτική φτώχεια φέρνει γκρίνια, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Ν.Δ., λόγω του παρατεταμένου κλίματος σκανδαλολογίας και την αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να το υπερκεράσει και να ανακτήσει την πρωτοβουλία στον ορισμό της πολιτικής ατζέντας. Εν μέσω μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας που καθημερινά «φωτογραφίζει» (πάντα μέσω διαρροών) νέους υποψήφιους προς «σφαγή», άπαντες αναζητούν διέξοδο από το αδιέξοδο. «Δεν είναι δυνατόν να μας τελειώνουν πολιτικά, εν όψει ανασχηματισμού μέσω φημών και διαρροών. Πώς να διαψεύσει κανείς τις φήμες», έλεγε προ διημέρου υφυπουργός, τον οποίο «διαρροές» εμφανίζουν ως το επόμενο θύμα των τηλεπαραθύρων.

Σκληρή στάση

Ολοι παραδέχονται ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και ενδεχομένως λίαν επικίνδυνη για την κυβέρνηση. Οι απόψεις, ωστόσο, για τα περιθώρια αντίδρασης, διίστανται. Ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να δημιουργούνται δύο αντίπαλες τάσεις. Η πρώτη, αποτελούμενη κυρίως από τα επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης και την πλειονότητα των βουλευτών, τάσσεται υπέρ της κορύφωσης της κόντρας με ΜΜΕ και κατεστημένα συμφέροντα, εκτιμώντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός επιβίωσης για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θεωρούν ότι το μήνυμα, που θα πρέπει να σταλεί προς τα πάσης φύσεως συμφέροντα, πρέπει να είναι πιο δυναμικό και να καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη βούληση της κυβέρνησης να δώσει αυτή τη μάχη μέχρις εσχάτων και με όποιο τίμημα. «Ακόμη και αν υπάρξουν θύματα», όπως λένε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όταν μπαίνει κανείς σε μια τέτοια μάχη πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα έχει και απώλειες. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι έως σήμερα αυτό το μήνυμα δεν έχει δοθεί με την ένταση που θα έπρεπε και πιστεύουν ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι ίσως το κρισιμότερο στον κυβερνητικό βίο της Ν.Δ. «Στο μπρα ντε φερ υπάρχει μόνον ένας νικητής», λένε, υπονοώντας ότι λογικές ισορροπίας, τακτικισμών και ευέλικτης διπλωματίας όχι απλώς δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά θα γιγαντώσουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και αρκετά κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν εν πολλοίς αναμενόμενες τις σφοδρές επιθέσεις μερίδας ΜΜΕ προς την κυβέρνηση και προκρίνουν την υψηλή πολιτική ως βασική οδό διαφυγής από το πρόβλημα. «Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το μόνο ασφαλές όπλο της κυβέρνησης», λένε κυβερνητικά στελέχη, που εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και για τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ.

Ο βασικός μέτοχος

Ο υπουργός Επικρατείας και καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Θ. Ρουσόπουλος αναμένει τις επόμενες ημέρες και επισήμως το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για τη λήξη της εκκρεμότητας με τον βασικό μέτοχο, προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Κοινοτικές πηγές μεταδίδουν ότι η λύση στην οποία καταλήγουν οι δύο πλευρές, χωρίς να δικαιώνει την Αθήνα για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς, θα διευκολύνει πολιτικά την κυβέρνηση στην άρθρωση της επιχειρηματολογίας της. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε το εν λόγω σχέδιο νόμου θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή μέσα στο 2005.

Κατά πληροφορίες, στις προθέσεις του κ. Ρουσόπουλου είναι να ολοκληρώσει το βασικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τα ΜΜΕ μέχρι την άνοιξη. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων χωρών, οι οποίες έχουν εντάξει τα ζητήματα της υπερσυγκέντρωσης και των αδειοδοτήσεων σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει αν θα τα περιλάβει σε ένα ή δύο νομοσχέδια. Εκτιμά, πάντως, ότι όταν θα τεθεί το πλαίσιο, πολλά από τα ζητήματα μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας που σήμερα χρήζουν διευθετήσεων, όπως αυτά των κρατικών διαφημίσεων, των μετρήσεων, των κυκλοφοριών κ.ά. θα αντιμετωπιστούν. Εν μέσω όλων των παραπάνω, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη αναμένουν με αγωνία τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον οποίον, άπαντες πλέον θεωρούν αναγκαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή