Νέο κύμα μεταρρυθμίσεων τον Δεκέμβριο

Νέο κύμα μεταρρυθμίσεων τον Δεκέμβριο

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία ετοιμάζεται τώρα από την κυβέρνηση και ο σχεδιασμός των υπουργών που εργάζονται για την επεξεργασία των μέτρων είναι να αναγγελθούν από τον πρωθυπουργό στα μέσα Δεκεμβρίου ταυτόχρονα με τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2006 στη Βουλή. Αλλωστε, η εκτίμηση των ίδιων υπουργών είναι ότι η εξαγγελία των νέων μεταρρυθμίσεων θα συμπέσει και με τον ανασχηματισμό που έχει ήδη καθυστερήσει και έτσι εκ των πραγμάτων μέσα από αυτές τις αλλαγές η κυβέρνηση μπορεί να ανακτήσει εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αλλάξει το νοσηρό κλίμα που τείνει να δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία, η οποία ήδη ασφυκτιά από τη δύσοσμη σκανδαλολογία των καναλιών της διαπλοκής.

Ο δημόσιος τομέας

Ποιο θα είναι το περιεχόμενο του δεύτερου αυτού κύματος των μεταρρυθμίσεων; Οπως μου εξηγούσε αρμόδιος υπουργός, «με το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων που με επιτυχία ξεκινήσαμε τον Μάρτιο εξασφαλίζοντας τη λαϊκή συναίνεση, αλλάξαμε το κλίμα και απόδειξη είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ήταν αυτή που έδινε τον τόνο στις εξελίξεις, ενώ σε επίπεδο οικονομίας είχαμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις. Το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων στόχευε στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων της οικονομίας που κρατούσαν κλειστές τις αγορές προϊόντων και εργασίας. Τις απελευθερώσαμε σε σημαντικό βαθμό. Τώρα, όμως, πρέπει να προχωρήσουμε σε βάθος και να αντιμετωπίσουμε το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι ο αντιπαραγωγικός, αναποτελεσματικός και διεφθαρμένος δημόσιος τομέας. Αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας του προβλήματος και αυτόν πρέπει να σπάσουμε αφού αυτός ευθύνεται για τη χαμηλή παραγωγικότητα και την υψηλή ανεργία, για το υπέρογκο δημόσιο χρέος και την υψηλή φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, για τις χαμηλές επενδύσεις και την προκλητική φοροδιαφυγή».

Αλλαγές δηλαδή στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι το περιεχόμενο του δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής, που έχει πλήρη συνείδηση ότι ο ωφέλιμος χρόνος που απομένει στην κυβέρνηση για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού για το μέλλον της οικονομίας είναι ουσιαστικά ένα εξάμηνο μόνο από τον Δεκέμβριο που θα ψηφισθεί ο προϋπολογισμός μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς μετά θα φουντώσει ο προεκλογικός αγώνας για τις δημοτικές.

Αλλωστε, η νέα χρονιά είναι πολυσήμαντη για την οικονομική πολιτική αφού τον Ιανουάριο το Ecofin θα αποφανθεί εάν η χώρα μας νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά και περιορίζει τα δημόσια ελλείμματα στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας. O πρωθυπουργός δεν αισθάνεται ιδιαίτερη ανησυχία για το πρόβλημα, καθώς ο κ. Γ. Αλογοσκούφης τον έχει διαβεβαιώσει ότι οι συνάδελφοί του υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τις επιφυλάξεις της Επιτροπής, ή θα εγκρίνουν την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2006 ή θα δώσουν στην Ελλάδα, όπως το έπραξαν και για την Πορτογαλία, προθεσμία προσαρμογής τριών ετών, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2007.

Οι νέες αλλαγές

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι οι νέες αλλαγές στο Δημόσιο να είναι δραστικές, χωρίς, όμως, να ανατρέπουν τη στρατηγική της ήπιας προσαρμογής. Οπως άλλωστε εξηγεί και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, «εμείς δεν γίναμε κυβέρνηση για να συγκρουσθούμε με την κοινωνία. Γι’ αυτό και απορρίψαμε τις συνταγές της λιτότητας. Και η ζωή μάς δικαίωσε. Περιορίσαμε δύο ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες το δημόσιο χρέος (από 6,6% του ΑΕΠ σε 4,6% εφέτος), χωρίς να στραγγαλίσουμε την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε την ανεργία». Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες μας, οι νέες αλλαγές θα στοχεύουν:

Πρώτον, στο νοικοκύρεμα των ΔΕΚΟ, τα διευρυμένα ελλείμματα των οποίων συνιστούν μεσοπροθέσμως ωρολογιακή βόμβα για τον προϋπολογισμό. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με τις διατάξεις του οποίου συμφωνούν ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο κ. Δημ. Σιούφας και η πλειονότητα των υπουργών, θα έχει ψηφισθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεύτερον, στην αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος (με πρότυπο τον OTE) στις ΔΕΚΟ και όχι μόνον.

Τρίτον, στην κατάργηση της πληθώρας των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον δημόσιο προϋπολογισμό, ενώ η συνεισφορά τους είναι μηδενική.

Τέταρτον, σφιχτή εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, ώστε να υπάρχει μεν επιβράβευση της αξιοκρατίας αλλά με ταυτόχρονο περιορισμό προνομίων που έχουν εξασφαλίσει οι συντεχνίες.

Πρόθεση, πάντως, του κ. πρωθυπουργού είναι οι αλλαγές να προσλάβουν ευρύτερο χαρακτήρα επεκτεινόμενες στους κρίσιμους χώρους της παιδείας με την τόνωση της οικονομίας της γνώσης αλλά και της κοινωνικής πολιτικής. Διότι ενώ διαθέτουμε αρκετούς δημόσιους πόρους η κοινωνική μας πολιτική δεν είναι σωστά στοχευμένη με αποτέλεσμα ομάδες του πληθυσμού που πένονται, να μην αισθάνονται την κρατική συμπαράσταση. Γενικά, ο κ. Κων. Καραμανλής πιέζει για ένα συνολικότερο και πιο σωστά αρθρωμένο πρόγραμμα αλλαγών και η προτροπή του στους υπουργούς του είναι: «Αφήστε τη διαχείριση και προωθείστε αλλαγές και τομές, που αντιμετωπίζουν τη ρίζα των προβλημάτων…».

Κανόνες διαφάνειας

Ενα κρίσιμο ερώτημα βέβαια, σε σχέση με τον προγραμματισμό αυτόν του κυβερνητικού έργου, είναι αν στο μεταξύ η διαπλοκή με το δύσοσμο κλίμα της σκανδαλολογίας που σε καθημερινή βάση δημιουργεί μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις που θα αναγκάσουν τον κ. Καραμανλή να αναθεωρήσει τα σχέδιά του; «Ούτε ένα στα χίλια», απαντά οικονομικός υπουργός στο ερώτημα. «Δεν πρόκειται να πατήσουμε την πεπονόφλουδα και να αρχίσουμε μηνύσεις που θα κάνουν λαϊκούς ήρωες τους διαπλεκόμενους λασπολόγους», συνεχίζει ο ίδιος υπουργός, τονίζοντας ότι «χρέος της κυβέρνησης είναι να αναπτύξει την πολιτική της και να λύσει τα προβλήματα του λαού, ενώ στον χώρο της ενημέρωσης ευθύνη της είναι να αποκαταστήσει τον νόμο θεσπίζοντας κανόνες διαφάνειας. H κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο με την ατυχή πρωτοβουλία για τον βασικό μέτοχο. Τώρα, χρέος της είναι να προωθήσει τις κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υπερσυγκέντρωση των μέσων και για τις αδειοδοτήσεις. Ορισμένοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν παρανόμως κρατική περιουσία (τις συχνότητες) για να προωθούν άνομα συμφέροντα. H κυβέρνηση θα θέσει τέρμα στο καθεστώς της ασυδοσίας και μαζί του θα εξαφανισθούν οι λασπολόγοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή