ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ TO ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΛΟΥΡΟΥΤΖΙΝΑΣ

Διαβήματα της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη

Σε διαβήματα στα Ηνωμένα Εθνη προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τις ενέργειες των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων να κατασκευάσουν φυλάκιο στην περιοχή της Λουρουτζίνας. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης, η προκλητική ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων τέθηκε και από τον πρόεδρο κ. Τάσσο Παπαδόπουλο στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Τόνισε επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα παραβιάζουν τη γραμμή καταπαύσεως του πυρός και ότι είναι ευθύνη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) η διατήρηση του «στάτους κβο». H εφημερίδα «O Φιλελεύθερος» έγραψε χθες ότι οι εργασίες για την ανέγερση φυλακίου στην περιοχή της Λουρουτζίνας άρχισαν από τα μέσα Αυγούστου. Οπως και στην περίπτωση των Στροβιλιών (Ιούλιος 2000), οι Τούρκοι παραβιάζουν το «στάτους κβο» και δημιουργούν νέα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη με την προώθηση των θέσεών τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τούρκοι έφθασαν στο σημείο να στρέψουν τα όπλα εναντίον του διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στρατηγού Φικολί, ο οποίος είχε σπεύσει στην περιοχή με ελικόπτερο της Δύναμης. Εκδιώχθηκαν, επίσης, από την περιοχή περίπολα της Ειρηνευτικής Δύναμης, τα οποία έχουν την ευθύνη ελέγχου.

ΑΠΟ TON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

Ασφαλιστικά μέτρα

Ασφαλιστικά μέτρα κατά των δημοσιογράφων της εφημερίδας Press Time Παύλου Δημητριάδη, Πάρι Καρβουνόπουλου και Πάτροκλου Ζώη κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Αιτία, δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με την επίσκεψη του κ. Σπηλιωτόπουλου στις ΗΠΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με την αίτησή του ο υπουργός αξιώνει τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας των τριών δημοσιογράφων μέχρι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για προσβολή της προσωπικότητάς του. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΕΣΗΕΑ, κάνει λόγο για «φίμωση των συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και όποιου άλλου θα ήθελε να ασχοληθεί, ασκώντας το δικαίωμα του ελέγχου σε έργα ή παραλείψεις του». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «σκοπός της πρακτικής του υπουργού είναι η αποφυγή της κριτικής και του ελέγχου με την απειλή εξωφρενικών αποζημιώσεων και ποινικών συνεπειών», ενώ υπενθυμίζεται ότι «η ΕΣΗΕΑ έχει κατ’ επανάληψιν ζητήσει την κατάργηση του «τυποκτόνου» νόμου για την αστική αποζημίωση».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ME ΜΟΪΣΙΟΥ

Στην Αλβανία ο Πρόεδρος

Στα Γιάννενα βρίσκεται από χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα την Αλβανία και θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του κ. Αλφρεντ Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα. Προηγουμένως ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο. H συνάντηση των δύο προέδρων είναι η δεύτερη έπειτα από εκείνη τον περασμένο Μάρτιο στα Γιάννενα.

ΓΙΑ THN «ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ»

Ολοι επιφυλακτικοί

Με τις διαβαθμίσεις αντιθέσεως που εκφράζονται απ’ όλες τις πολιτικές πτέρυγες στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα την κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, γνωστότερη ως «οδηγία Μπολκενστάιν», όπως διεφάνη στη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Εχουμε γενική επιφύλαξη, ήταν η κοινή θέση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, του υφυπουργού Οικονομίας κ. X. Φώλια και του εισηγητού εκ μέρους της Ν.Δ., ευρωβουλευτού κ. K. Χατζηδάκη με την επισήμανση ότι η χώρα μας παρακολουθεί τις διεργασίες που γίνονται στους «25» για να βρεθεί ένας κοινά αποδεκτός τόπος στην οδηγία που απαξιώθηκε στην αρχική της διατύπωση ως «οδηγία Φρανκενστάιν». Ισχυρότερες και σαφέστερες ήταν οι επιφυλάξεις που ακούσθηκαν από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως (X. Παπουτσής, Π. Ευθυμίου, Αννα Διαμαντοπούλου) που επισήμαναν ότι απαιτούνται εθνικές στρατηγικές στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και ότι η απάντηση της χώρας μας θα πρέπει να έχει σύμφωνη την κοινωνία.

ΕΔΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ανακοίνωση από Ερντογάν

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανακοινώσει την ίδρυση έδρας σύγχρονων τουρκικών σπουδών στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics. Για την ίδρυση της έδρας και τη στήριξή της κατεβλήθησαν 2,5 εκατ. λίρες Αγγλίας από διάφορους δωρητές. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη έδρα του είδους της σε Πανεπιστήμιο της Ευρώπης.

ΜΕ TO NEO ΕΤΟΣ

Η δίκη Παντελεήμονος

Στις 30 Ιανουαρίου του 2006 θα εκδικασθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ την περίοδο 1996-1997 ποσό, που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δραχμές. Σημειώνεται ότι ο μητροπολίτης Αττικής έχει τεθεί από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο σε εξάμηνη αργία εξαιτίας της εν λόγω υπόθεσης, ενώ υπενθυμίζεται ότι το όνομά του έχει εμπλακεί και σε ροζ σκάνδαλα. H εκδίκαση της υπόθεσης επρόκειτο να γίνει χθες, ωστόσο ανεβλήθη λόγω κωλύματος των συνηγόρων.

ΕΡΕΥΝΑ TOY ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

«Με ποια Ελληνικά μιλάμε σήμερα»

Τα αποτελέσματα της έρευνας «Με ποια Ελληνικά μιλάμε σήμερα» του Ινστιτούτου Επικοινωνίας θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση αύριο στη Στοά του Βιβλίου (12 μ.). Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς και η γ.γ. Νέας Γενιάς κ. Βάσω Κόλλια και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Θ. Κοτιώνης. Θα μιλήσουν επίσης οι Π. Τσίμας, K. Καμάρας, Λένα Διβάνη, T. Λιαρμακόπουλος και N. Φελέκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή