Ελληνοτουρκικά και διαπλοκή, αιτίες έντασης

Ελληνοτουρκικά και διαπλοκή, αιτίες έντασης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση με φόντο τη διαπλοκή και πεδίο αντιπαράθεσης τα ελληνοτουρκικά ήλθαν, στις δευτερολογίες τους, οι κ. K. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, που αντήλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς. O πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα παταχθεί η διαπλοκή και θα εμπεδωθεί η διαφάνεια στον ευαίσθητο τομέα των MME» μέσω του νόμου για την υπερσυγκέντρωση και την αδειοδότηση ώστε να είναι πλέον σαφές «ποιοι δικαιούνται και μπορούν να έχουν οριστική άδεια λειτουργίας ηλεκτρονικού μέσου».

«Ο κ. Παπανδρέου με ευκολία εκστομίζει επιθετικούς προσδιορισμούς που, κατά την άποψή μου, δεν επιτρέπονται σε θεσμικό παράγοντα, δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτό τον κατήφορο, στο δρόμο της πόλωσης» επεσήμανε. O πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Παπανδρέου τόσο για το θέμα των Ιμίων («ξεκινήσατε με πατριωτική έξαρση και στη συνέχεια παρακαλούσατε να φυσήξει ο άνεμος να πάρει τη σημαία από το νησί») όσο και για το ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων ως «Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ. «Λέτε ότι όλες οι χώρες δεν έκαναν τίποτε πριν σας ρωτήσουν. Τι κάνατε στις 30 Ιουνίου 2003 όταν οι ΗΠΑ αναγνώριζαν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, θέτοντας διαδοχικά ερωτήματα: «Το γνωρίζατε, τι είπατε, τι καταφέρατε;» για να δώσει ο ίδιος την απάντηση, εν μέσω των έντονων χειροκροτημάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας του: «Τίποτε, απολύτως τίποτε, το κρύψατε γιατί αυτή ήταν η πολιτική σας».

Δριμεία ήταν η επίθεση και στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αλλά και της αντιμετώπισης του Κυπριακού. O κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχείρησε να επιβάλει τη λύση «Ανάν» στην Κύπρο σημειώνοντας ότι «4,5 χρόνια μετά το Ελσίνκι, το μόνο χρονοδιάγραμμα που έθεσε το ΠΑΣΟΚ ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν αυτή μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για «χωρίς όρους συναίνεση» στις πολιτικές επιδιώξεις της Αγκυρας.

Η εμπιστοσύνη

«Κατανοώ και συμπαρίσταμαι σε έναν πρωθυπουργό που νοιώθει την ανάγκη να μετατρέπει κάθε συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του» επεσήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «αυτή την εμπιστοσύνη την έχει από την πλειοψηφία της Βουλής, όχι όμως πλέον και από τον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κίνδυνο «ταϊβανοποίησης» της Κύπρου με τους Τουρκοκυπρίους να μην αναγνωρίζονται, αλλά να ενισχύονται πολιτικά και οικονομικά, απέρριψε το επιχείρημα του πρωθυπουργού για «διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε την είσοδο της νήσου στην E.E. ανεξαρτήτως επίλυσης του πολιτικού προβλήματος και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για ατολμία και έλλειψη αξιοπιστίας: «Στο εσωτερικό, στο συμβούλιο αρχηγών ψελλίζατε το «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, στο εξωτερικό ψελλίζατε το «όχι», είναι αυτή θέση πρωθυπουργού;»

Η σκανδαλολογία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τη φράση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή «έξω πάμε καλά», σχολιάζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ούτε αυτό. «Από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μέχρι τη γρίπη των πουλερικών δεν μπορέσατε να διαχειριστείτε τίποτε με επάρκεια, αδρανείτε και βλέπετε ένα ένα τα κυβερνητικά στελέχη να εκπαραθυρώνονται από τα τηλεοπτικά παράθυρα», σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εγκλωβίστηκε στη σκανδαλολογία που η ίδια υιοθέτησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή