H ενδοοικογενειακή βία, πρώτη αιτία θανάτου για τις Ευρωπαίες

H ενδοοικογενειακή βία, πρώτη αιτία θανάτου για τις Ευρωπαίες

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ενδοοικογενειακή βία είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις Ευρωπαίες γυναίκες ηλικίας 16 έως 44 ετών, ξεπερνώντας ακόμη και τα τροχαία δυστυχήματα και τον καρκίνο!

Οσον αφορά την Ελλάδα, από την ανάλυση στοιχείων που έδωσαν γυναίκες, οι οποίες απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας προκύπτει ότι:

-το 16% είναι αλλοδαπές,

-το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες,

-το 20,5% είναι διαζευγμένες ή σε διάσταση, δηλαδή έχουν απομακρυνθεί από τον δράστη πριν προσέλθουν στα κέντρα.

Ο μύθος ότι τόσο η κακοποιημένη γυναίκα όσο και ο δράστης είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου καταρρίπτεται, καθώς το 30% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι απόφοιτοι τεχνολογικών ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και το 40% είναι απόφοιτοι λυκείου. Εξι στους δέκα θύτες είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ μόλις ένας στους δέκα είναι άνεργος.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μία στις τρεις γυναίκες παντρεύτηκε τον δράστη, παρά το γεγονός ότι είχε δείγματα βίαιης συμπεριφοράς πριν από τον γάμο.

Εχει, επίσης, διαπιστωθεί ότι οι σχέσεις βίας μεταξύ συζύγων είναι συνήθως μακροχρόνιες, καθώς δύο στις τρεις γυναίκες – θύματα διατηρούν τη σχέση με τον θύτη για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή