Μικρές, εποικοδομητικές αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν

Μικρές, εποικοδομητικές αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εύρος των επιδιωκόμενων αλλαγών επί του απορριφθέντος κατά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο Σχεδίου Ανάν, καθώς και ευρύτερα το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση του Κυπριακού, βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού της Λευκωσίας, αλλά και της Αθήνας.

Ο στόχος, όπως λέγεται, είναι κοινός: Επανένωση της νήσου και λύση «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Από το σημείο αυτό, οι συζητήσεις ανοίγουν σειρά θεμάτων. Πρώτα απ’ όλα ως προς το είδος και το περιεχόμενο των αλλαγών που πρέπει να επέλθουν στο Σχέδιο Ανάν, προκειμένου να γίνει αποδεκτό. Στοιχεία αυτών των συζητήσεων, ήταν εμφανή και χθες, κατά την έναρξη του συνεδρίου του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το σχέδιο παραμένει βάση για τις διαπραγματεύσεις και τις αλλαγές. Είναι θέμα υποκειμενικής κρίσης αν, όταν επιτευχθούν αυτές οι αλλαγές, η βάση του σχεδίου αλλάζει». Πρόσθεσε δε ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να αναζητηθεί και «στη βάση των ψηφισμάτων του OHE για την Κύπρο, το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Λίγο αργότερα, από του βήματος του συνεδρίου του κόμματός του, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δ. Χριστόφιας, υπογράμμιζε: «Στοχεύουμε λίγες μεν, αλλά ουσιαστικές αλλαγές επί του Σχεδίου του γ.γ. του OHE για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό». Και αφού σημείωσε ότι η λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο, τόνισε πως δεν πρέπει να ενταφιαστεί το Σχέδιο Ανάν.

Μια ημέρα νωρίτερα στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης επισήμανε: «Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή επιδίωξή μας για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Το Σχέδιο Ανάν, μαζί με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, συνιστούν μια βάση διαπραγμάτευσης προς μια τέτοια λύση». Για να προσθέσει ότι «κάθε νέα προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας επίλυσης πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, χωρίς ασφυκτικά χρονικά όρια, προκειμένου να υπάρξουν τα ισχυρότερα δυνατά εχέγγυα επιτυχούς κατάληξης».

Αξιοσημείωτη, εξάλλου, ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα κ. Τσαρλς Ρις, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο της NET. «Το μάθημα που πήραμε πέρυσι από το Σχέδιο Ανάν, είναι πως πρέπει να βρούμε μια λύση που θα αγκαλιάσουν και οι δύο κοινότητες στο νησί, για να μπορέσουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Το χάσμα

Ταυτόχρονα, ο κ. Ρις επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι δεν είναι στις προθέσεις του κ. Ανάν να αναλάβει τώρα μια νέα πρωτοβουλία. «O γ.γ. του OHE πιστεύει πως δεν θα ήταν παραγωγικό στην παρούσα συγκυρία να αναλάβει νέα πρωτοβουλία».

Ως γνωστόν, ο κ. Ανάν εκτιμά ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στη νήσο είναι τόσο μεγάλο που δεν εγγυάται επιτυχή επανέναρξη συζητήσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης. Και μία (νέα) αποτυχία, θα ήταν εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του (τέλη 2006).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή