Πρωθυπουργική αισιοδοξία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής στο κατώφλι της νέας χρονιάς. Κατά πληροφορίες, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες εκμεταλλευόμενος το χαλαρό κλίμα των ημερών, ο κ. Καραμανλής μεταδίδει στους συνομιλητές του αίσθηση σιγουριάς για την επίτευξη των δύσκολων οικονομικών στόχων του έτους, αλλά και διάθεση μαχητικής αντιμετώπισης των ποικίλων προβλημάτων που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2005 σε σχέση με τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κρατικου μηχανισμού.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εξακολουθει να μην αξιολογεί ως καθοριστικής σημασίας για την πορεία της κυβέρνησης τον ανασχηματισμό -παρότι δείχνει να συμμερίζεται την άποψη συνεργατών του ότι ορισμένες αλλαγές καθίστανται πλέον αναγκαίες και ότι τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίησή τους είναι περιορισμένα. «Ο κ. Καραμανλής θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις με γνώμονα το παραγόμενο έργο ανά υπουργείο, τη στάση ενός εκάστου έναντι κρίσιμων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ υπουργών και υφυπουργών», αναφέρουν επισκέπτες του Μεγάρου Μαξίμου, προβλέποντας ότι μέσω του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα λειτουργικότερο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα αφορά κυρίως τους υφυπουργούς ενώ παραμένει ασαφές τι θα γίνει με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Πάντως, όλοι παραδέχονται ότι κάποιες τουλάχιστον από τις επιλογές του κ. Καραμανλή θα κριθούν την τελευταία στιγμή και ενδεχομένως από αιφνίδια γεγονότα. Αναφέρουν, μάλιστα, ως χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος κυριολεκτικά σε μία ημέρα βρέθηκε στη δίνη μιας κρίσης, αρχής γενομένης από τις καταγγελίες περί απαγωγής Πακιστανών και στη συνέχεια λόγω της αιματηρής απόδρασης κρατουμένων. Πρωταρχική θέση στον σχεδιασμό του κ. Καραμανλή, πάντως, εξακολουθούν να κατέχουν οι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη δομή και λειτουργία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οπως εμμέσως αφήνει να εννοηθεί και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το 2006 είναι η εφαρμογή στην πράξη των νέων πολιτικών που προωθήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και η εντατικοποίηση των ρυθμών για την επανίδρυση του κράτους και την πάταξη της διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η οποία αποτελούσε την αιχμή της προεκλογικής στρατηγικής της Ν.Δ. και θεωρείται ότι απέδωσε εκλογικά.

Στο οικονομικό πεδίο, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης για το 2006 είναι η αύξηση των εσόδων, η οποία θα επιδιωχθεί τόσο με μέτρα θεσμικού χαρακτήρα όπως η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, όσο και με μέτρα εξορθολογισμού της φορολογίας σε κάθε δραστηριότητα με κυριότερη την οικοδομική. Εκ παραλλήλου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει βελτίωση των επιδόσεών της στον τομέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, όπου τα μεχρι τώρα αποτελέσματα παραμένουν μη ικανοποιητικά. Στην προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 19 Ιανουρίου στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή