Σειρά λαθών κατά τη μεταγωγή των κρατουμένων

Σειρά λαθών κατά τη μεταγωγή των κρατουμένων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά λαθών οδήγησαν, όπως φαίνεται, στο τραγικό περιστατικό της διπλής δολοφονίας των δύο αστυνομικών την περασμένη Παρασκευή από τον 23χρονο Ρώσο κακοποιό Μαξίμ Ζιλίν. O κανονισμός των μεταγωγών ορίζει ότι για τη μεταγωγή μέχρι τριών κρατουμένων, θα πρέπει να υπάρχουν δύο συνοδοί αστυνομικοί, πέραν του οδηγού. Στη συγκεκριμένη μεταγωγή τριών κρατουμένων, υπήρχε ένας οδηγός και ένας συνοδός αστυνομικός.

Ο κανονισμός ορίζει επίσης ότι εάν οι μεταγόμενοι θεωρούνται επικίνδυνοι ή ύποπτοι απόδρασης, ο διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών ορίζει κατά την κρίση του τη χορήγηση επιπλέον δύναμης. Εάν δε, υπάρχουν υπόνοιες για απόπειρα απόδρασης, ορίζεται συνοδευτικό όχημα, το οποίο προπορεύεται της κλούβας στην οποία επιβαίνουν οι κρατούμενοι. Στην κρίση του διοικητή είναι και η χορήγηση επιπλέον οπλισμού στους αστυνομικούς, καθώς και αλεξίσφαιρων γιλέκων.

Ο χαρακτηρισμός του Ζιλίν ως «ιδιαίτερα επικίνδυνου», βάσει του σήματος των φυλακών, δεν αξιολογήθηκε σωστά, ώστε να δοθεί επιπλέον αστυνομική συνοδεία και εξοπλισμός πέραν του ατομικού υπηρεσιακού στους αστυνομικούς. Από τον κανονισμό ορίζεται επίσης ότι εάν κατά τη διάρκεια της μεταγωγής χρειαστεί να σταματήσει το όχημα για την ικανοποίηση σωματικής ανάγκης, αυτό θα πρέπει να γίνει σε κάποιο Αστυνομικό Τμήμα ή σε Αστυνομική Διεύθυνση που βρίσκεται κοντά στη διαδρομή. Αν ο οδηγός αποφασίσει να σταματήσει στον δρόμο, θα πρέπει να ενημερώσει το κέντρο για να σταλεί περιπολικό.

Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, στη συγκεκριμένη μεταγωγή υπήρξε ακολουθία λανθασμένων εκτιμήσεων και αποφάσεων, η οποία οδήγησε στην τραγική κατάληξη, στον θάνατο των δύο αστυνομικών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε μια διαδικασία που αξιολογήθηκε ως υπόθεση ρουτίνας, αλλά αποδείχθηκε πολύ πιο σύνθετη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή