Στα κατοχικά δικαστήρια Κύπριος ευρωβουλευτής

Στα κατοχικά δικαστήρια Κύπριος ευρωβουλευτής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δικαστική περιπέτεια με ορίζοντα ακόμη και το 2009, υποβάλλεται από τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ. Μάριος Ματσάκης. O κ. Ματσάκης συνελήφθη από τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις με τις κατηγορίες της «παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή» και «κλοπής τουρκικής σημαίας», όταν συνοδευόμενος από Πολωνή ευρωβουλευτίνα, επιχείρησε να περάσει στις κατεχόμενες περιοχές μεταφέροντας, όπως δήλωσε ο ίδιος, δώρα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ως γνωστόν, ο κ. Ματσάκης είχε πριν από αρκετές εβδομάδες αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο που είχαν ανεγείρει τα κατοχικά στρατεύματα στην νεκρή ζώνη.

Το στρατοδικείο της τουρκικής πλευράς, όπου επρόκειτο να εκδικαστεί η πρώτη εκ των κατηγοριών, απεδέχθη τη βουλευτική ασυλία του ευρωβουλευτή και αποφάσισε χθες να αναστείλει την υπόθεση μέχρι το 2009, όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Ματσάκη στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντιθέτως, το αστικό δικαστήριο που θα εκδίκαζε την υπόθεση για την τουρκική σημαία, αποφάσισε την αναβολή της εκδίκασης για μεθαύριο Πέμπτη, απορρίπτοντας μάλιστα αίτημα του κ. Ματσάκη να πραγματοποιηθεί η ακροαματική διαδικασία στις 9 Ιανουαρίου, με το αιτιολογικό πως στις 5/1 θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, οδηγήθηκε σε «αστυνομικό τμήμα» των δυνάμεων κατοχής και εξαναγκάστηκε -όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων- να υπογράψει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση απουσίας του στη μεθαυριανή δίκη, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 17.850 λιρών Κύπρου. Σε δηλώσεις του ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε προβοκατόρικη τη στάση του κ. Ματσάκη, ενώ κατά την προσαγωγή του ευρωβουλευτή στο δικαστήριο, ομάδα «Γκρίζων Λύκων» κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζε απειλητικά συνθήματα εναντίον του.

Για την απαγωγή και την παράνομη κράτηση του Κύπριου ευρωβουλευτή στα Κατεχόμενα, ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Γ. Μπορέλ με επιστολή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δημ. Χριστόφιας. H σε βάρος του κ. Ματσάκη συμπεριφορά των δυνάμεων κατοχής παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος, παράλληλα, σε δηλώσεις του (PIK) εξέφρασε την εκτίμηση πως επίκειται πρωτοβουλία για το Κυπριακό το αμέσως προσεχές διάστημα από τα Ηνωμένα Εθνη και τις ΗΠΑ. «Αναμένονται κινήσεις στις τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου εκ μέρους του OHE και των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής υποστήριξε επιπροσθέτως ότι μόνο με διακοσμητικές αλλαγές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το Σχέδιο Ανάν. Πρωτοβουλία διερευνητικού χαρακτήρα για το Κυπριακό, δήλωσε πως αναμένει από τον γ. γ. του OHE και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Ιακώβου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή