Χορηγία φίλου το ταξίδι Χριστόδουλου στο Παρίσι

Χορηγία φίλου το ταξίδι Χριστόδουλου στο Παρίσι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέψευσε η Αρχιεπισκοπή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, κατά τις οποίες ο κ. Χριστόδουλος πραγματοποίησε -στις αρχές του περασμένου μήνα- ολιγοήμερες διακοπές στο Παρίσι, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητο και τον πρώην κληρικό και τ. διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του Νικόλαο Κουλουσούσα. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, που επιβεβαίωσε το ταξίδι στο εξωτερικό, ανέδειξε ένα ζήτημα ηθικής τάξεως για τον Αρχιεπίσκοπο. Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ως προς το κόστος των διακοπών, το Γραφείο Τύπου του κ. Χριστόδουλου αποκαλύπτει ότι «τα έξοδα του ταξιδιού δεν επιβάρυναν ούτε τον ίδιο αλλά ούτε και την Αρχιεπισκοπή». Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου διευκρίνιζαν ότι το κόστος της μετάβασης στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και της διαμονής του «χρηματοδότησε κάποιος φίλος». Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας διέμεινε στο ξενοδοχείο «Γεώργιος Ε΄» της πολυεθνικής αλυσίδας Four Seasons, ένα από τα ακριβότερα του Παρισιού.

Οι «επιχορηγούμενες» διακοπές του Αρχιεπισκόπου -που έρχονται σε αντίθεση με τις παραινέσεις του για λιτή ζωή των επισκόπων- προκαλούν μια σειρά από ερωτήματα. Για παράδειγμα γιατί αποδέχθηκε μία τέτοια προσφορά και γιατί, ως πνευματικός άνθρωπος που μάχεται υπέρ των αδυνάμων, δεν προέτρεψε τον καλοπροαίρετο δωρητή να προσφέρει το ποσό σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή για κάποιο ανάλογο σκοπό της Εκκλησίας;

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας «αυτοκάθαρσης» της Εκκλησίας, ο κ. Χριστόδουλος είχε εισηγηθεί την κατάργηση των «τυχερών» των επισκόπων, των χρημάτων δηλαδή που προσφέρουν ή ζητούνται από τους πιστούς για την τέλεση μιας Ιεροπραξίας. O ίδιος σήμερα εμφανίζεται να έχει αποδεχθεί -σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής- κάποιος τρίτος να καλύψει τα έξοδα των ολιγοήμερων διακοπών που πραγματοποίησε «μακριά από κάθε δημοσιότητα και επισημότητα». Προφανώς, όπως κάθε πολίτης αυτής της χώρας, έτσι και ο Αρχιεπίσκοπος έχει δικαίωμα να ξεκουραστεί επιλέγοντας τους συνοδούς του αλλά και τον προορισμό των διακοπών του. Αλλο όμως είναι η «επιχορήγηση» ενός ιδιωτικού ταξιδιού τη στιγμή μάλιστα, που ο ίδιος δήλωνε ότι οι κληρικοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη σχέση τους με το χρήμα. «Οπως αποδεικνύεται, υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες κάποιοι κληρικοί που έχουν προδώσει την ιερή αποστολή των, ή έχουν συμπεριφερθεί κατ’ επιταγήν των επιλήψιμων αδυναμιών των. Δύο είναι τα βασικά αδικήματα των κληρικών αυτών: η φιληδονία και η φιλαργυρία. Και θα πρέπει να παραδεχθούμε πως σε κάποιο βαθμό είμαστε όλοι ένοχοι γιατί, από ό,τι φαίνεται, ανεχθήκαμε αυτές τις καταστάσεις, όπου υπάρχουν, εφ’ όσον τις γνωρίζαμε, που έχουν διαβουκολήσει τις συνειδήσεις και έχουν εκθέσει πρόσωπα και τον ιερό θεσμό, που υπηρετούμε» υπογράμμιζε ο κ. Χριστόδουλος κατά την έκτακτη Συνοδο της Ιεραρχίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή