ΠΑΣΟΚ: Προ ημερησίας για την οικονομία

ΠΑΣΟΚ: Προ ημερησίας για την οικονομία

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με αντικείμενο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην κοινωνική συνοχή θα υποβάλει το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που είχε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Γ. Παπανδρέου με τους κ. Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Φ. Πετσάλνικο και Ρεγγίνα Βάρτζελη για τέσσερις λόγους. Πρώτον, η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί να αναδείξει την οικονομία σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, καθώς εκτιμά πως οι κοινωνικές εντάσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με τις επερχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Δεύτερον, θεωρεί ότι πλέον υπάρχουν σαφή «δείγματα γραφής» που αποδεικνύουν πως οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα εις βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων, τα οποία είχαν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2004.

Προσωπική επίθεση

Τρίτον, θέλει να απεγκλωβιστεί από τη συζήτηση περί της πορείας των μακροοικονομικών μεγεθών, καθώς ως φαίνεται, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν πως ο προϋπολογισμός του 2006 θα καταρρεύσει και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί στη λήψη νέων έκτακτων φορολογικών μέτρων. Τέταρτον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να πυκνώσει τις απευθείας αντιπαραθέσεις με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία υπολείπεται σταθερά του κ. Κ. Καραμανλή.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα κάνει σημαία του στη συγκεκριμένη συζήτηση αλλά και ευρύτερα το αμέσως επόμενο διάστημα τη θέση ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί τους εργαζομένους σε γενικευμένη «ανασφάλεια». Ανασφάλεια που αφορά το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, με αφορμή την επιχειρούμενη από τις τράπεζες κατάργηση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανασφάλεια σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα εξαιτίας της προωθούμενης έναρξης του διαλόγου για το Ασφαλιστικό χωρίς η κυβέρνηση να έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, και τέλος οικονομική ανασφάλεια λόγω της ασκούμενης εισοδηματικής πολιτικής, της ακρίβειας και της αδυναμίας υλοποίησης των προεκλογικών της δεσμεύσεων έναντι των συνταξιούχων.

Αύριο στη Βουλή

Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου και κατά την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ανεργία των νέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καυτηριάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με την απεργία των ναυτεργατών, καθώς και την «ουδέτερη» στάση που τηρεί η κυβέρνηση έναντι των τραπεζιτών, αλλά και του ΣΕΒ, ο οποίος ως γνωστόν έχει προτείνει αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού. Ομως, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να «λαϊκίσει» υποστηρίζοντας την επιστροφή σε αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να «ξεπεράσει» την εικόνα σύγχυσης και αμηχανίας που εξέπεμψε το ΠΑΣΟΚ καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας των ναυτεργατών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να πάρει σαφή θέση έναντι των αιτημάτων των απεργών, όπως και κ. Γ. Παπανδρέου δεν σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης να τους επιστρατεύσει.

Ειδικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει, κατά τις ανωτέρω πηγές, ότι θα πρέπει να συνδυαστεί η ασφάλεια των εργαζομένων με μέτρα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με άλλους λόγους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ταχθεί υπέρ μηχανισμών για τη μείωση της ανεργίας, όπως η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η μερική απασχόληση, αλλά κατά τρόπο που θα προστατεύονται τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επικρίνει την κυβέρνηση για πλήρη αδυναμία αξιοποίησης «εργαλείων» μείωσης της ανεργίας των νέων, μεταξύ των οποίων τα κοινοτικά προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης και η Επιθεώρηση Εργασίας. 

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του για τον χρηματοπιστωτικό τομέα εν όψει της διαμόρφωσης του πρώτου πλαισίου των προγραμματικών του θέσεων. Την περασμένη Πέμπτη, σε συνεδρίαση του τομέα Οικονομίας, παρότι αρχικώς υπήρχαν διιστάμενες προσεγγίσεις, συμφωνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίζει την ύπαρξη ισχυρών ελληνικών τραπεζών, αλλά παράλληλα θα τονίζει ότι θα πρέπει να λειτουργούν οι αρχές του ανταγωνισμού που δεν θα καθιστούν απαγορευτική την είσοδο μεγάλων ξένων ομίλων στην εγχώρια αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή