Προετοιμασίες για κομματικές μάχες

Προετοιμασίες για κομματικές μάχες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη είναι η περίοδος που διέρχεται η χώρα σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και αναμένεται να σφραγιστεί από τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τον επόμενο μήνα. Η συγκυρία χρωματίζεται ιδιαίτερα από την επικείμενη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών -όπου παραδοσιακά σχηματίζονται ποικίλες συμμαχίες- και έχει ήδη αντανακλάσεις στη συμπεριφορά των κομμάτων. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, μετά τη λήξη της απεργίας των ναυτεργατών, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί ακραίες συμπεριφορές, που θέτουν σε δοκιμασία το κοινωνικό σύνολο και την οικονομική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση ανησυχεί μεν για τη διογκούμενη δυσαρέσκεια, που πηγάζει και από τη συνεχή λιτότητα στην οποία υποβάλλονται οι Ελληνες την τελευταία εικοσαετία, αλλά πιστεύει ότι δεν θα έλθει αντιμέτωπη με μια σοβαρή κοινωνική αναταραχή.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης δηλώνει στην «Κ» ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη των πολιτών και καλεί τους επιχειρηματίες να επιδείξουν κατανόηση για τα προβλήματα των εργαζομένων. Από την πλευρά του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Νικ. Γκαργκάνας, υπογραμμίζει ότι η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε και με την επαμφοτερίζουσα στάση της έναντι της απεργίας των ναυτεργατών, δεν έχει σαφή στρατηγική, καθώς αφενός επιθυμεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης, αφετέρου, όμως, δεν επιθυμεί να αποσπασθεί από τα παραγωγικά στρώματα, που απορρίπτουν τις ακραίες κινητοποιήσεις. Ωστόσο, η συνδικαλιστική του παράταξη, ΠΑΣΚΕ, λειτουργεί αυτόνομα και σε πολλές περιπτώσεις επιδιώκει τη σύγκρουση. Πιο σαφή γραμμή έχει το ΚΚΕ, το οποίο έχει επιλέξει -εν όψει και των δημοτικών εκλογών- να επιδεικνύει συμπεριφορά ανάλογη με αυτή στην απεργία των ναυτεργατών. Η ηγεσία του φέρεται αποφασισμένη, όπου διαθέτει την απαραίτητη δύναμη και επιρροή, να υποβάλει τους συνδικαλιστές σε «επαναστατική γυμναστική», αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος.

Διχασμένη η κοινή γνώμη

Η ελληνική κοινωνία αν και δηλώνει σε μεγάλο ποσοστό (57%) ότι δεν γνωρίζει τους λόγους της απεργίας των ναυτεργατών, εντούτοις θεωρεί «δίκαια» (63%) τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύει σήμερα η «K», 4 στους 10 τάσσονται υπέρ της επιστράτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή