Τρία ανοιχτά μέτωπα στον Δήμο Αθηναίων

Τρία ανοιχτά μέτωπα στον Δήμο Αθηναίων

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι τιμή να είσαι πολίτης αυτής της πόλης και ακόμη μεγαλύτερη τιμή να είσαι δήμαρχός της». Με αυτά τα λόγια, βαθιά συγκινημένος, αναλαμβάνει τα νέα -έστω και βραχύβια- καθήκοντά του ο κ. Θόδωρος Μπεχράκης, ο νέος πλέον δήμαρχος που θα εγκατασταθεί στην Πλατεία Κοτζιά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006. Γεννημένος στην Αθήνα πριν από 63 χρόνια, πατέρας ενός αγοριού που σπουδάζει οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, πολιτικός μηχανικός, με δίπλωμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα ήδη από τα χρόνια της δικτατορίας. Το 1968 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται και έξι χρόνια αργότερα, το 1974, στη μεταπολίτευση, διορίζεται νομάρχης Καρδίτσας. Το 1989 γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας και την ίδια χρονιά, και για τέσσερα χρόνια χρηματίζει αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, επιφορτισμένος με την ευθύνη της οργάνωσης και του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος.

Η σχέση του κ. Μπεχράκη με την Αυτοδιοίκηση εγκαινιάζεται, ουσιαστικά, το 2002 όταν εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της Ντόρας Μπακογιάννη με τον συνδυασμό «Αθήνα-Αύριο». Το Δημοτικό Συμβούλιο τον εκλέγει δύο φορές πρόεδρό του (από 1-1-2003 έως 31-12-06), ενώ παράλληλα αναλαμβάνει πρόεδρος της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ «Δήμος Αθηναίων – Εθνικός Κήπος».

Η επόμενη ημέρα

Μιλώντας στην «K» ο νέος δήμαρχος της Αθήνας ιεραρχεί τις προτεραιότητές του, δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας και υπόσχεται ότι θα διασφαλίσει κλίμα ηπιότητας και πολιτισμού κατά την προεκλογική περίοδο.

«Η Ντόρα άπλωσε πολύ τον τραχανά στον δήμο» λέει ο κ. Μπεχράκης «και εμείς πρέπει να εντείνουμε τους ρυθμούς εφαρμογής του προγράμματος που ήδη έχουμε στα χέρια μας. Παράλληλα πρέπει να ανταποκριθούμε και στα ζητήματα ρουτίνας που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη».

Η ανακύκλωση, που εφαρμόστηκε για δύο χρόνια πιλοτικά, και η ελεγχόμενη στάθμευση, που βρίσκεται στην τελική ευθεία, αποτελούν άμεσες προτεραιότητές του. Παράλληλα εκκρεμεί το πρόγραμμα ανάπλασης και δημιουργίας υποδομών στην περιοχή του Βοτανικού, όπου μεταφέρεται το γήπεδο του Παναθηναϊκού. «Αυτά τα τρία θέματα», λέει ο κ. Μπεχράκης «κινούνται με εξαιρετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα και γνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις και οι ολιγωρίες θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις».

Βέβαια η δουλειά που έχει ξεκινήσει στον δήμο συνεχίζεται με τη βελτίωση της καθαριότητας, την αύξηση του πρασίνου, την ολοκλήρωση του προγράμματος των απαλλοτριώσεων των ελεύθερων χώρων, που έχουν μεν δεσμευτεί εδώ και πολλά χρόνια από τον δήμο αλλά δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος της απώλειάς τους. «H προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε στις γειτονιές της Αθήνας πράσινο είναι μια δύσκολη υπόθεση και πρέπει να επιμείνουμε. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε» λέει ο κ. Μπεχράκης και συμπληρώνει: «Το ΚΑΠΑΠ στους Αμπελοκήπους, η Θερμίδα στη Ριζούπολη, ο παλιός χώρος της ΔΕΗ στον Νέο Κόσμο, πρέπει να δοθούν στους κατοίκους ως χώροι πρασίνου. Και να μη ξεχνάμε επίσης και την ευθύνη που έχουμε για τον Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο όπου και εκεί γίνονται προσπάθειες ανάπλασης των δενδροστοιχιών».

Ο κ. Μπεχράκης από την πρώτη στιγμή που εξελέγη δήμαρχος της Αθήνας έστειλε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας όχι μόνο στα μέλη του συνδυασμού του αλλά και σε ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο. «Πρέπει το Δ.Σ. να συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως έκανε μέχρι σήμερα, δηλαδή κατά τρόπο άψογο, και θα πρέπει να σας πω ότι ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, που ήμουν παρών σε όλες τις συζητήσεις για τις μεγάλες αποφάσεις που πήραμε, όλες οι παρατάξεις συνέβαλαν αποφασιστικά στο έργο που έγινε στον δήμο. Ολα αυτά τα χρόνια δεν έγινε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Οι προτεραιότητες στηρίζονταν από όλες τις παρατάξεις. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί -αν και το θεωρώ δύσκολο μιας και μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο- αλλά ξέρω ότι οι δυσκολίες πρέπει να ξεπεραστούν».

Ο κ. Μπεχράκης όμως δεν κρύβει και τις αγωνίες του μιας και στο μέγαρο της Κοτζιά διαδέχεται μια δυναμική πολιτικό, με ισχυρό προφίλ. «H Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα φαινόμενο», λέει χαμογελώντας, «τώρα εγώ να αρχίσω να συγκρίνομαι με φαινόμενα, δεν είναι στις προθέσεις μου. Το ότι τη διαδέχομαι είναι μεγάλη τιμή. Αυτό δεν με τρομάζει, δεν με φοβίζει, απλώς μου μεγαλώνει την ευθύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή