Χωρίς νόημα οι συνομιλίες για το Κόσοβο

Χωρίς νόημα οι συνομιλίες για το Κόσοβο

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετες, όπως αναμενόταν, παρέμειναν οι θέσεις των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσόβου για το μέλλον αυτής της μέχρι τώρα σερβικής επαρχίας, μετά το τέλος του πρώτου γύρου των μεταξύ τους συνομιλιών, ο οποίος άρχισε τη Δευτέρα στη Βιέννη και ολοκληρώθηκε την Τρίτη. Οι δύο αντιπροσωπείες δεν συζήτησαν άλλωστε τίποτε ουσιώδες. Θα συναντηθούν και πάλι στις 17 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός Αλμπερτ Ρόχαν, βοηθός του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του OHE, του τέως προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισααρι, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

«Το Κόσοβο βαδίζει προς την ανεξαρτησία. Δεν θα επανενταχθεί στη Σερβία», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος των συνομιλιών ο επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπείας Λούτφι Χαζίρι. «H ανεξαρτησία έρχεται», είχε δηλώσει και κατά την άφιξή του στην αυστριακή πρωτεύουσα.

«Δεν υφίσταται θέμα ανεξαρτησίας. Εμείς θα χαιρετίζαμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα, το οποίο θα παρείχε προστασία και δικαιώματα στη σερβική μειονότητα του Κοσόβου», δήλωσε στη χωριστή σερβική συνέντευξη Τύπου ο Λέον Κόγεν, σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς και επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας από κοινού με τον Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, σύμβουλο του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Δεν αναμένεται να προκύψει κάτι καλύτερο στις συνομιλίες της 17ης Μαρτίου. Ακριβέστερα, συνολικά από τις συνομιλίες αυτές δεν αναμένεται να προκύψει απολύτως τίποτα ως αποτέλεσμα διαλόγου Σέρβων και Αλβανοκοσοβάρων. H μοναδική τους πραγματική χρησιμότητα είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο θεσμοθετημένο, το οποίο κάποια στιγμή θα κληθεί να νομιμοποιήσει την προειλημμένη από τον διεθνή παράγοντα απόφαση ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, όταν η Σερβία υποκύψει οριστικά και πλήρως στις πιέσεις.

Ανεξαρτησία

Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, όλοι έχουν ήδη οριστικοποιήσει την απόφασή τους για απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Στις 6 Φεβρουαρίου ο Τζον Σόουερς, πολιτικός διευθυντής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέβη στη Σερβία και στο Κόσοβο για να δηλώσει ευθέως στους Σέρβους ότι η τύχη της χώρας τους έχει ήδη κριθεί. «Είπε ότι η ομάδα επαφής έχει αποφασίσει σταθερά πως το Κόσοβο πρέπει να αποκτήσει ανεξαρτησία και οι Σέρβοι πρέπει να το χωνέψουν», έγραψε σχετικά ο «Εκόνομιστ».

«Οποια προσπάθεια να επιβληθεί «λύση» αποτελεί όχι μόνο απαράδεκτη πίεση σε ένα δημοκρατικό κράτος, αλλά παραβιάζει επιπλέον και τις αρχές του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε απελπισμένος ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σόουερς στο Βελιγράδι.

Μάταιος κόπος οι σερβικές διαμαρτυρίες. Οχι μόνο οι καχύποπτοι εθνικιστές, αλλά και οι πιο ένθερμοι φιλοδυτικοί Σέρβοι έχουν εδραιωμένη την πεποίθηση ότι κανείς δεν τους δίνει σημασία. Οι φιλοδυτικοί προσπαθούν να συγκινήσουν τους Ευρωπαίους επισείοντας την απειλή αναρρίχησης στην εξουσία ακραίων εθνικιστικών δυνάμεων.

«Υπάρχει η εντύπωση στην κοινή γνώμη της Σερβίας ότι τα πράγματα είναι ήδη αποφασισμένα και ότι αυτές οι συνομιλίες αποτελούν απλώς προκάλυμμα. Αν είναι έτσι, η Σερβία θα χρειαστεί κάποιο μηχανισμό διάσωσης των προσχημάτων, ειδικά για να διατηρήσει δημοκρατική σταθερότητα. Κανείς δεν θέλει ένα ριζοσπαστικό εθνικιστικό κίνημα να έλθει στην εξουσία στα Βαλκάνια», δηλώνει στην απεσταλμένη της «Χέραλντ Τρίμπιουν» ο Ντανιέλ Πάντιτς, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ευρωπαϊκό Κίνημα της Σερβίας.

«Αν επιβληθεί στη Σερβία ανεξαρτησία του Κοσόβου, θα ξαναγίνουμε για μία ακόμη φορά μαύρη τρύπα των Βαλκανίων. Οι εξτρεμιστές εθνικιστές θα νικήσουν στις εκλογές και θα παραμείνουν στην εξουσία για μια γενεά», δηλώνει ο επίσης φιλοδυτικός πρόεδρος της χώρας Τάντιτς στον Αμερικανό καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Τσαρλς Κούπτσαν του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, ο οποίος τον επισκέπτεται στο Βελιγράδι. «H ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή», γράφει έπειτα από αυτά ο Κούπτσαν σε άρθρο του στο σοβαρό περιοδικό «Φόρεϊν Αφέαρς», αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι οι σερβικοί ισχυρισμοί αυτού του είδους δεν έχουν κανενός είδους απήχηση.

Κούφιος αλυτρωτισμός

Οι εθνικιστές Σέρβοι, από την πλευρά τους, απειλούν ότι θα κηρύξουν το Κόσοβο «κατεχόμενο έδαφος» αν η διεθνής κοινότητα επιβάλει την ανεξαρτητοποίησή του, καλλιεργώντας έτσι αλυτρωτικό κίνημα μεταξύ των Σέρβων για τη μελλοντική επανάκτησή του.

Πρόκειται για κούφιες απειλές, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν αυτοί που τις ξεστομίζουν. Στόχος των Δυτικών είναι ο περαιτέρω διαμελισμός της σημερινής Σερβίας σε βαθμό που θα είναι σε λίγο εντελώς ανίκανη να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιθετική πολιτική, ακόμη και αν συσπείρωνε τον λαό γύρω από μια τέτοια επιλογή – πράγμα ούτως ή άλλως εξαιρετικά απίθανο. Προτείνεται ήδη περί τα μέσα Μαΐου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, η έκβαση του οποίου θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη υπέρ της απόσχισης.

Αν όντως υλοποιηθεί αυτό, σε δύο μήνες θα έχουμε μια ακόμη πιο καταρρακωμένη Σερβία που δεν θα έχει ούτε καν πρόσβαση στη θάλασσα! H ταπεινωμένη αυτή χώρα θα έχει μια περιδεή πολιτική ηγεσία, η οποία θα εκλιπαρεί την E.E. να της δώσει χρήματα και υποσχέσεις για να διασωθεί και να περισώσει την εξουσία της. Θα χρειαστούν χρόνια για να αναδυθούν στη Σερβία πολιτικές δυνάμεις οργής και εθνικής αξιοπρέπειας, αν ποτέ συμβεί αυτό.

Για την ώρα, κανείς δεν υπολογίζει τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Σερβίας – και δικαίως. Μετά το προετοιμαζόμενο πλήγμα της απόσχισης του Μαυροβουνίου, θα είναι ακόμη πιο εύκολο να επιβληθεί στους Σέρβους η απόσχιση και του Κοσόβου. Αλλωστε, εκεί δεν έχουν απομείνει ούτε 100.000 Σέρβοι, σε ένα πληθυσμό σχεδόν δύο εκατομμυρίων Αλβανών. H παρουσία των στρατευμάτων του NATO διασφάλισε την εθνοκάθαρση του Κοσόβου από τους Σέρβους χωρίς πολλές χιλιάδες νεκρούς, επιβάλλοντας «ντε φάκτο» την πλήρη αλβανοποίηση της επαρχίας. Αυτό δεν αλλάζει με μεγαλόστομες απειλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή