Η Τουρκία υπό πίεση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον τρόπο που έχουν στρωθεί τώρα τα διπλωματικά χαρτιά, πέφτει στο κενό ο ελιγμός της Αγκυρας, ο οποίος είχε υποστηριχθεί ανοιχτά όχι μόνο από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, αλλά και από τον επίτροπο κ. Ο. Ρεν. Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις Γκιουλ είχαν ως στόχο να διασυνδέσουν την ικανοποίηση συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Ε.Ε., όπως το άνοιγμα των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά αεροπλάνα και πλοία, με την έγκριση του απ’ ευθείας εμπορίου των Κατεχομένων με την Ευρώπη και ευρύτερα με την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Οπως είναι φυσικό, η Αγκυρα προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις προτάσεις Γκιουλ, αλλά από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις της δεν έχει κλείσει τελείως την πόρτα στη διαδικασία που σκιαγραφεί το κοινό ανακοινωθέν Παπαδόπουλου – Ανάν. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, κλείνει ο δρόμος στην προσπάθεια να εγκλωβισθεί η Λευκωσία κατά τρόπο που ή να αποδεχθεί ένα νέο Σχέδιο Ανάν ή να χρεωθεί το ναυάγιο και κατ’ αυτόν τον τρόπο να απαλλαγεί η Τουρκία από τις υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, η αταλάντευτη γραμμή του Τ. Παπαδόπουλου τα προηγούμενα δύο χρόνια όχι μόνον εξουδετέρωσε τις αφόρητες πιέσεις και τις απειλές, αλλά και άλλαξε το διπλωματικό τοπίο. Με τη στάση του υποχρέωσε τελικώς όλους τους παράγοντες να προσαρμοσθούν στις εύλογες απαιτήσεις για προσεκτική προετοιμασία, για αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων και βεβαίως για απόρριψη εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων.

Η Λευκωσία δικαιολογημένα εκτιμά ότι αυτήν την περίοδο ο χρόνος εργάζεται υπέρ της. Μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αφ’ ενός έχει ενισχυθεί αποφασιστικά η διαπραγματευτική της θέση και αφ’ ετέρου έχουν καταστεί εκ των πραγμάτων ανενεργά ορισμένα από τα πολύ αρνητικά σημεία του Σχεδίου Ανάν. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά η Αγκυρα βρίσκεται υπό πίεση. Σε πρώτη φάση να κυρώσει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία και σε δεύτερη φάση να την αναγνωρίσει διπλωματικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Τ. Παπαδόπουλος δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή