Σε αναζήτηση πρωτοβουλιών το Μαξίμου

Σε αναζήτηση πρωτοβουλιών το Μαξίμου

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμηχανία στους βουλευτές της Ν.Δ. και εγρήγορση στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών, για την οποία έρχονται συνεχώς στο φως και νέα στοιχεία που δεν «άγγιξε» καν η πολύμηνη προανάκριση και δικαστική έρευνα. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή θεωρούν ότι η διήμερη ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone κ. Γ. Κορωνιά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής διέψευσε όσους ανέμεναν ότι η κυβέρνηση θα ερχόταν σε δύσκολη θέση. «Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε υπόγεια συνεννόηση κυβέρνησης – Vodafone για συγκάλυψη ή απόκρυψη στοιχείων» λένε οι συγκεκριμένοι κύκλοι.

Επιβεβαιώνοντας, δε, ότι το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας είναι ιδιαίτερα βαρύ, επισημαίνουν ότι τα όσα είπε στην κατάθεσή του ο κ. Κορωνιάς δεν τον απαλλάσσουν από τις νομικές του ευθύνες, τις οποίες είναι αρμόδια να αποδώσει η δικαιοσύνη. Πολύ περισσότερο, όταν και ο ίδιος επιβεβαιώνει με τα λεγόμενά του ότι ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις με καθυστέρηση δύο μηνών.

Η έκθεση της ΑΔΑΕ

Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποδέχονται την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την επιλογή της να μη θέσει εξ αρχής την υπόθεση σε γνώση της ΑΔΑΕ ούτε τις μομφές περί σημαντικής καθυστέρησης στην εξαγωγή βασικών συμπερασμάτων. «Οι διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή δεν θα είχαν διαφοροποιηθεί αν οι έρευνες είχαν γίνει προ μηνών», υποστηρίζουν. Χαρακτηρίζουν, ωστόσο, ενδιαφέρουσα τα στοιχεία της έκθεσης της ΑΔΑΕ και κυρίως εκείνα που καταδεικνύουν ανακρίβειες στους ισχυρισμούς της Vodafone.

Διαφορετική γνώμη έχουν πολλά κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης της ΑΔΑΕ και τα σημαντικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μόλις δεκαπενθήμερη έρευνα θέτουν εν αμφιβόλω τον όλο χειρισμό της κυβέρνησης. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η διήμερη κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone κ. Γ. Κορωνιά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μάλλον πολλαπλασίασε τα αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία σχετίζονται με την ουσία, αλλά και με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Το μήνυμα που επιδίωξε να στείλει ο κ. Κορωνιάς είναι ότι οι κινήσεις του έγιναν σε συνεννόηση με τους υπουργούς που είχαν αναλάβει τον χειρισμό της υπόθεσης», αναφέρουν αρκετοί. Προβλέπουν, δε, ότι η υπόθεση θα παραμείνει στο προσκήνιο για αρκετό διάστημα, περισσότερο ίσως από ό,τι αρχικώς πίστευαν ορισμένοι.

Για τον λόγο αυτόν, υπουργοί και βουλευτές εισηγούνται την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να αλλάξουν την ατζέντα. Κατά πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου και η κατ’ αρχήν θέση στην οποία κατέληξαν οι επιτελείς του είναι να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης. Η συζήτηση, πάντως, δεν εξειδικεύτηκε περαιτέρω, καθώς, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, επί του παρόντος η υπόθεση των υποκλοπών εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Αλλωστε, τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα παραστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ιωάνν. Αγγέλου, που πρώτος απ’ όλους ενημερώθηκε από τον κ. Κορωνιά για την πολύκροτη υπόθεση.

Εύλογη επιθυμία των κυβερνητικών στελεχών ήταν να μην κληθεί ο κ. Αγγέλου. Ωστόσο, όπως τονίζουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση σέβεται στο έπακρο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ως εκ τούτου δεν θα επέλεγε ποτέ να απορρίψει ένα τέτοιο αίτημα. Ταυτοχρόνως, πάντως, οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέλιξη την οποία για ευνόητους λόγους θεωρεί πολιτικά χρήσιμη το κυβερνητικό κόμμα. «Ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση για απόκρυψη στοιχείων. Γνωρίζει άραγε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στοιχεία που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί; Διότι αν γνωρίζει, καλό είναι να τα προσκομίσει», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η σχετική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην επιτροπή.

Στο κυβερνητικό παρασκήνιο, πάντως, φαίνεται να επικρατεί και μία ενόχληση για την παρουσία ορισμένων στελεχών στην επιτροπή και ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση ο πρόεδρός της κ. Αναστ. Καραμάριος. «Επρεπε να είμαστε πολύ πιο επιθετικοί και να μην αφήσουμε περιθώρια για κακόβουλα σχόλια» παρατηρούν ενδεικτικά ορισμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή