«Σύνθετο, παρείσακτο non Ericsson σύστημα»

«Σύνθετο, παρείσακτο non Ericsson σύστημα»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε πάντως και το αφεντικό της Ericsson Hellas μπόρεσε να ρίξει φως στην πιθανή ταυτότητα των υποκλοπέων, αντιθέτως άνοιξε ένα ακόμη «μέτωπο» με τη Vodafone για τα περίφημα dumps, δηλ. τα αντίγραφα των πληροφοριών που υπάρχουν στο ψηφιακό κέντρο σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εξαιτίας των οποίων βρέθηκε μόλις πρόσφατα και το τρίτο «μολυσμένο» κέντρο στον Κηφισό 2. Αν και εμμέσως απέκλεισε να προέρχεται από την Ελλάδα η σύλληψη και εκτέλεση του παράνομου λογισμικού και μόνον η φράση του προκάλεσε αίσθηση: «Οταν οι Σουηδοί τεχνικοί είδαν το παρείσακτο λογισμικό και πώς λειτουργούσε έμειναν άναυδοι. Ξεπερνούσε και το δικό τους αντιληπτικό επίπεδο». Τόνισε ότι επρόκειτο για ένα «σύνθετο, πολύπλοκο, παρείσακτο non Ericsson σύστημα», για να απαντήσει έτσι στον κ. Κορωνιά, που είπε ότι μόνον ένας γνώστης του συστήματος Εricsson μπορούσε να το κατασκευάσει.

Εξαρχής είπε ότι από τους ελέγχους δεν προέκυψε σε καμία περίπτωση εμπλοκή των τεχνικών της εταιρείας του. Σε αντίθεση με την ΑΔΑΕ ανέφερε την πιθανή περίπτωση χάκερ, (αν και δεν την ενίσχυσε), αφού είπε ότι απαιτείτο υψηλότατο επίπεδο τεχνογνωσίας και φυσικά πολλά χρήματα, παραπέμποντας και ο ίδιος σε έναν εύρωστο οργανισμό. Ενα σπάνιο έγκλημα, μια διάνοια ή μία ολυμπιακή σύμπτωση σε ένα από τα ασφαλέστερα συστήματα του κόσμου, ήταν η εύλογη ερώτηση της κ. Κανέλλη. -Επρόκειτο για ένα τυχαίο περιστατικό χάκινγκ πολύ προχωρημένο και εκλεπτυσμένο, αφού κατόρθωνε να σβήνει τα ίχνη του, η απάντηση του κ. Ζήκου.

Μεγάλη πάντως σύγχυση προκλήθηκε για τα περίφημα dumps – αρχεία, δίνοντας λαβή στην αντιπολίτευση για νέες αιτιάσεις περί συγκαλύψεως. Επρόκειτο για θέμα για το οποίο η Ericsson είχε κατηγορηθεί από τη Vodafone, η οποία με τη σειρά της είχε κατηγορηθεί από την ΑΔΑΕ για απόκρυψη του τρίτου μολυσμένου κέντρου. Ο κ. Ζήκου άφησε ακάλυπτη τη Vodafone και ερωτήματα στους βουλευτές σχετικά με το γιατί αφαιρέθηκαν από τον παροχέα τα προς έρευνα στοιχεία τον περυσινό Φεβρουάριο. Είπε ότι από τα dumps που τότε δόθηκαν, εντοπίσθηκαν αμέσως τα δύο πρώτα κέντρα (Παιανία και Κηφισός 2) και μόλις φέτος που της δόθηκαν 52 συνολικά αρχεία, εντοπίσθηκε και το τρίτο. -Και γιατί σας αφαιρέθηκαν τα στοιχεία πέρυσι; η εύλογη ερώτηση. «Ηταν στην κυριότητα της Vodafone και έπρεπε να τα επιστρέψουμε».

Χρειάσθηκαν οι ερωτήσεις να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να προσδιορίσει ότι τώρα εντοπίσθηκε μόλις το τρίτο κέντρο παρακολουθήσεων γιατί «τώρα έχουμε ευρύτερη γνώση των πραγμάτων με τη βοήθεια της ΑΔΑΕ». Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες αριθμητικώς φορές ο κ. Κορωνιάς είχε παραπέμψει στην Ericsson, ισάριθμες χθες ο κ. Ζήκου παρέπεμπε στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η παραδοχή από τον κ. Ζήκου ότι δεν αποκλείεται ο ατυχής Κώστας Τσαλικίδης να είχε γνώση του συστήματος. «Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να απαντήσω. Δεν αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο», απάντησε σε σχετική ερώτηση του Φ. Κούβελη.

Φ. Κουβέλης: Εκτιμώ ότι η απάντηση έρχεται από σας. Είπατε ότι η Vodafone με δική της ευθύνη και χωρίς δική σας ανάμειξη αφήρεσε το παρείσακτο λογισμικό. Ηταν όμως σωστό;

– Η Δικαιοσύνη πρέπει να απαντήσει, ήρθε η σιβυλλική απάντηση του κ. Ζήκου

Κατά τα άλλα ο κ. Ζήκου βεβαίωσε ότι η εταιρεία του έκανε έλεγχο όχι μόνον στις ελληνικές εταιρείες που έχουν το λογισμικό της, αλλά και σε άλλες χώρες που δεν κατονόμασε και βρέθηκαν απολύτως «καθαρές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή