Ορια στις μυστικές υπηρεσίες ζητεί η ΑΔΑΕ

Ορια στις μυστικές υπηρεσίες ζητεί η ΑΔΑΕ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών και της δυσχερούς έρευνας που εξελίσσεται, με τον χρόνο να μετρά υπέρ των δραστών, αποκαλύπτονται μαύρες τρύπες στο απόρρητο και άβατο υπηρεσιών, ενώ εκδηλώνονται μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Αρχών και διαγκωνισμοί για την εξέλιξή τους σε υπερ-Αρχές.

Ολα αυτά έχουν φθάσει στα χέρια του πρωθυπουργού K. Καραμανλή μέσω 14σέλιδου υπομνήματος, που του απέστειλε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) από τις 20/2/2006, λίγες ημέρες μετά… τα αποκαλυπτήρια.

Με σαφήνεια η ΑΔΑΕ θέτει ζήτημα ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και άλλων Αρχών, που έχουν τη δυνατότητα να ζητούν την άρση του απορρήτου, ο οποίος όμως δεν έχει επιτευχθεί. H ΑΔΑΕ στο υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό κάνει λόγο για «οριοθέτηση της δραστηριότητάς τους σε σχέση με τον τομέα των επικοινωνιών», υπονοώντας πιθανή ανεξέλεγκτη δράση της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής. Ευθέως γράφει ότι αυτές θα πρέπει να διευκολύνουν τον έλεγχο της ΑΔΑΕ ως προς τις εγκαταστάσεις και την υποδομή που διαθέτουν για υποκλοπές (ευγενώς νόμιμες συνακροάσεις), καθώς φαίνεται ότι δεν έχει επιδειχθεί στην Αρχή όλος ο μηχανισμός των παρακολουθήσεων που έχει εγκατασταθεί στην Κατεχάκη και αλλού.

Μείζον θέμα

Το ζήτημα του ανεξέλεγκτου των μυστικών υπηρεσιών, μείζον θέμα διεθνώς ως προς τις παρακολουθήσεις πολιτών επί δικαίω και αδίκω, καταγράφεται και στην «καυτή» αλληλογραφία της ΑΔΑΕ με την ΕΥΠ, από την οποία προκύπτει έως και κατηγορηματική άρνηση της δεύτερης να επιτρέψει την είσοδο εμπειρογνωμόνων της Αρχής στις εγκαταστάσεις της. Μόλις πρόσφατα, ενώπιον της Βουλής, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε αποκαλύψει τις τριβές με την ΕΥΠ, κάτι που άλλωστε καταγράφεται και στις επιστολές που έχει ανταλλάξει με τον διοικητή της, κ. Γ. Κοραντή.

Πάντως, η ΑΔΑΕ με το υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι πρέπει να της παρασχεθεί η δυνατότητα να ζητεί την άσκηση ένδικων μέσων (έφεση, αναίρεση) κατά βουλευμάτων για την άρση απορρήτου, όταν για τις παρακολουθήσεις η ΕΥΠ επικαλείται άνευ ετέρας αιτιολογήσεως λόγους εθνικής ασφαλείας. Μάλιστα, ζητεί να επιλαμβάνεται του θέματος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έτσι ώστε να προλαμβάνονται καταχρηστικά φαινόμενα… στο όνομα της πατρίδας.

Ακήρυχτος πόλεμος

Την εβδομάδα που πέρασε θα έπρεπε να παραδοθεί στον πρωθυπουργό το πακέτο των προτάσεων στο οποίο θα είχε καταλήξει η 6μελής επιτροπή των καθηγητών που ορίστηκε για να προτείνει μέτρα διασφάλισης του απορρήτου, αυστηροποίησης των κυρώσεων σε υποκλοπές και χρήστες προϊόντων υποκλοπής κ.ά. H επιτροπή, που αποτελείται από τους καθηγητές Μανωλεδάκη, Τσανάκα, Τσάτσο, Μανιτάκη, Ανδρουλάκη και Καψάλη, βρέθηκε ενώπιον διενέξεων, διαφωνιών, συγκρούσεων τριών ανεξάρτητων Αρχών, παραπόνων και «ηγεμονικών» στοχεύσεων της ΑΔΑΕ. Φαίνεται ότι ανέκυψε και ένας ακήρυκτος για τους πολλούς πόλεμος μεταξύ της ΑΔΑΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EET&T), με την πρώτη να διεκδικεί να γίνει μονοπωλιακός φορέας εποπτείας της ασφάλειας δικτύων που θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός για όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εσωτερικά δίκτυα. H ΑΔΑΕ ζητεί να μετεξελιχθεί σε φορέα πιστοποίησης ασφάλειας, εξασφαλίζοντας έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή, κάτι που σημαίνει ότι θα παραγκωνιστεί ο ρόλος της EET&T. Από την άλλη, διαμαρτυρία για την εξαίρεσή της από τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου φέρεται ότι εξεδήλωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κάτι που ενέπλεξε τα πράγματα και δημιούργησε νέα διελκυστίνδα ως προς το τι θα κοινοποιηθεί ως πρόταση προς τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή