Στην τελική ευθεία η έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη

Στην τελική ευθεία η έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα υπό τον 27ο τακτικό ανακριτή Γ. Ακτύπη σχετικά με το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της ΑΔΑΕ, το οποίο θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για τη μετέπειτα πορεία της ανάκρισης. Παράλληλα, στην τελική ευθεία φαίνεται να οδεύει και η έρευνα που διενεργείται τους τελευταίους μήνες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Διώτη σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. Ο εισαγγελικός λειτουργός συλλέγει και διασταυρώνει πληροφορίες που προέκυψαν από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Τσαλικίδη, από την έρευνα που διενεργείται στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του εκλιπόντος, όπως επίσης και στα έξι τετράδια που βρέθηκαν στο σπίτι του στον Κολωνό. Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός ενημερώνεται, μέσω του συνηγόρου κ. Θεμιστοκλή Σοφού, για τα στοιχεία που προκύπτουν από την παράλληλη έρευνα, η οποία διενεργείται από πραγματογνώμονες για λογαριασμό της οικογένειας Τσαλικίδη.

Τον Απρίλιο το πόρισμα

Κατά πληροφορίες, μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα που αφορά τις συνθήκες θανάτου του Τσαλικίδη και μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μηνός ο εισαγγελικός λειτουργός αναμένεται να υποβάλει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο το πόρισμά του.

Οπως εξηγούν, πάντως, εισαγγελικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ικανά να ανατρέψουν την εκδοχή της αυτοκτονίας. Ωστόσο, ως προς το καίριο ερώτημα που αφορά στο αν γνώριζε ο εκλιπών για την ύπαρξη του λογισμικού μέσω του οποίου έγιναν οι υποκλοπές, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τσαλικίδης πιθανόν να είχε ανακαλύψει κάτι. Σε αυτό το πλαίσιο, το πόρισμα του εισαγγελικού λειτουργού καθώς και η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σχετικά με την υπόθεση θα διαβιβαστούν στον 27ο τακτικό ανακριτή, ο οποίος διενεργεί έρευνα για τις υποκλοπές.

Ως προς την εξέλιξη της ανάκρισης, επ’ αυτού του θέματος, κατά πληροφορίες, από τις 13 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα ο ανακριτής κ. Γ. Ακτύπης έχει εξετάσει 12 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Αν. Λαμπρινόπουλος και δύο μέλη της Αρχής, ενώ οι υπόλοιποι μάρτυρες είναι πολίτες τα κινητά των οποίων παρακολουθούνταν. Στο μεταξύ, καταλύτης για την πορεία της ανάκρισης αναμένεται να είναι το πόρισμα της ΑΔΑΕ το οποίο θα λειτουργήσει ως επίσημη πραγματογνωμοσύνη για τις δικαστικές αρχές, αφού ο ανακριτής θα προσανατολίσει την έρευνά του ανάλογα με το υλικό που θα του παραδώσει η ανεξάρτητη αρχή. Παράλληλα, μόλις ο κ. Ακτύπης λάβει γνώση του πορίσματος αναμένεται να προβεί στον διορισμό πραγματογνωμόνων, καθηγητών του Πολυτεχνείου, ενώ θα ζητήσει και τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κρίσιμες ημερομηνίες

Στο μεταξύ ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία που προέρχεται από κύκλους της ΑΔΑΕ αλλά και της Vodafone ότι στη λίστα των περίπου 200 ονομάτων τεχνικών και υπαλλήλων της Vodafone και της Ericsson, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στα «παγιδευμένα» τηλεπικοινωνιακά κέντρα δεν εμφανίζεται το όνομα του Κώστα Τσαλικίδη. Επόμενος στόχος είναι να διευκρινιστεί ποιοι τεχνικοί της Vodafone και της Ericsson είχαν πρόσβαση στα παγιδευμένα τηλεπικοινωνιακά κέντρα της Vodafone σε κρίσιμες ημερομηνίες κατά τις οποίες υπήρξε, προφανώς, παρέμβαση στο παράνομο λογισμικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή