ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπούλιας: Κρίση που θα διαρκέσει

Την ελπίδα ότι τελικώς, έστω και ύστερα από πολύ καιρό, θα εξευρεθεί ειρηνική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. «Είμαστε μπροστά σε μια κρίση που θα διαρκέσει, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι οι δυνατότητες της διπλωματίας είναι απεριόριστες», δήλωσε μεταξύ άλλων από το Μπαχρέιν, έναν από τους σταθμούς τής εν εξελίξει περιοδείας του σε αραβικές χώρες ο κ. Παπούλιας. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που δίνει η διπλωματία. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε «αισιόδοξος» για την προοπτική επίτευξης ειρηνικής, διπλωματικής λύσης στην κρίση, «γιατί κανένας δεν θέλει να βυθιστεί ο κόσμος σε ένα χάος. Θα βρούμε», συνέχισε, «μια λύση και θα ξεπεράσουμε την κρίση».

Το ζήτημα του Ιράν βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε τα προηγούμενα 24ωρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και με τον εμίρη του Κατάρ. O κ. Παπούλιας σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», τόνισε ότι «δεν πρέπει να βυθιστούμε στο χάος» και συμπλήρωσε: «Εάν δεν υπάρξει εκτόνωση, θα οδηγηθούμε σε μια μεγάλη καταστροφή».

«Προϋπόθεση»

Στις συνομιλίες του ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και σε θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας «H γειτονική χώρα έχει αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις και είναι δικό της θέμα αν θα σεβαστεί και αν θα εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, που αποτελούν και την προϋπόθεση για την ένταξή της», επισήμανε ο κ. Παπούλιας.