Ανοίγουν πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα Σκόπια

Ανοίγουν πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα Σκόπια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναθέρμανση των πολιτικών σχέσεων Αθήνας – Σκοπίων, που από τα τέλη του 2004 είχαν παγώσει εξαιτίας της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα και της αδιάλλακτης στάσης που ακολούθησε εν συνεχεία η πολιτική ηγεσία της, επισφραγίζεται με την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του πρόεδρου κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στη Θεσσαλονίκη. Οι κ. Καραμανλής και Τσερβένκοφσκι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ’ ιδίαν διμερή θέματα στο περιθώριο των εργασιών της διαβαλκανικής διάσκεψης ενώ σήμερα συνάντηση, επίσης στη Θεσσαλονίκη, θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Ιλένε Μίτρεβα.

Οι συναντήσεις δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να σηματοδοτήσουν εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας δεδομένου του συνεχιζόμενου αδιεξόδου. Αποκαθιστούν όμως πλήρως τους πολιτικούς διαύλους επικοινωνίας, που ανεπισήμως είχαν διακοπεί ως απάντηση της ελληνικής πλευράς στην ακαμψία των Σκοπίων. Επί ενάμιση χρόνο, δεν υπήρχαν πολιτικές επαφές υψηλόβαθμων Ελλήνων και Σλαβομακεδόνων κυβερνητικών ή κρατικών αξιωματούχων και το κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών χαρακτηριζόταν από ψυχρότητα και δεν έλειψαν και οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις.

Η Αθήνα, πάρα ταύτα, κράτησε και εξακολουθεί να κρατά ανοιχτά τα κανάλια στο επίπεδο της κοινωνίας και της οικονομίας, εκτιμώντας ότι η δυναμική που έχει προκληθεί μέσω των δυο αυτών πυλώνων μπορεί να διευκολύνει, υπό την προϋπόθεση ότι και τα Σκόπια θα κάνουν ένα βήμα πίσω, μια ουσιαστική συζήτηση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα του ονόματος.

Οι επενδυτές

Ετσι, από τις 4 Νοεμβρίου 2004 μπορεί να μην έγινε καμία επίσκεψη ή συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο, οι εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελλήνων επενδυτών στην ΠΓΔΜ, ωστόσο, παρέμειναν αλώβητες και η κάθοδος γειτόνων επισκεπτών στην Ελλάδα συνεχίστηκε απρόσκοπτα και χωρίς περιορισμούς στην έκδοση βίζας.

Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά ενώ τήρησε, και εξακολουθεί να τηρεί, αποφασιστική στάση στα διεθνή φόρα, συναρτώντας την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος με την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο όνομα, δεν επιθυμεί να «τιμωρήσει» τους απλούς ανθρώπους. Γιατί ενδεχόμενα οικονομικά μέτρα ή περιορισμοί στην έκδοση βίζας το μόνο που θα πετύχαιναν θα ήταν να δηλητηριάσουν το εν γένει φιλελληνικό κλίμα, που κυριαρχεί στον πληθυσμό, ο οποίος δοκιμάζεται από τη φτώχεια και την ανεργία.

Εχοντας αποστείλει τα δικά της μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, η Αθήνα άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα για το «λιώσιμο» των πάγων, στις αρχές Μαρτίου με την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και το ξεπάγωμα κονδυλίων του ΕΣΟΑΒ για τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα 10 και του βιολογικού σταθμού της Γευγελής. Ακολούθησε στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Βλάντο Μπούτσκοφσκι. Στη βελτίωση του κλίματος στο πολιτικό επίπεδο εκτιμάται ότι συνέβαλε και η μετάβαση στα Σκόπια, για το συνέδριο της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή