Εκλογές σε συνθήκες λιτότητας

Εκλογές σε συνθήκες λιτότητας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σαφή όρια στη διακίνηση πολιτικού χρήματος και προσανατολισμό στη λιτή διεξαγωγή των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA), θέτει τη βάση διαλόγου για τις κατηγορίες των παροχών και των διευκολύνσεων, που θα ισχύσουν στην εκλογική αναμέτρηση για τις νομαρχίες και τους δήμους τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στην υπουργική απόφαση, που συνυπογράφει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και εδόθη προς διαβούλευση ήδη από χθες στην ΚΕΔΚΕ και την ENAE, καθίσταται ευκρινές ότι η διάθεση ή η δωρεάν παραχώρηση αγαθών και υπηρεσιών προς υποψήφιους δημοτικούς και νομαρχιακούς συνδυασμούς, θα αφορά το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων των υποψηφίων και θα συνυπολογίζεται στις εκλογικές δαπάνες (όπως για παράδειγμα η χρήση ακινήτων, η έκδοση εντύπων, η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων κ.ά).

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και η ENAE είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν το πλαφόν των εκλογικών δαπανών και να ζητήσουν αναπροσαρμογή των χρηματικών ποσών που έθετε ως βάση ο νόμος 3202 του 2003. Σύμφωνα με τα άρθρα και τις διατάξεις του νόμου, το όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο ορίζεται από 1.000 ευρώ και -πολλαπλασιαζόμενο με ειδικό συντελεστή, που εξαρτάται από τον πληθυσμό της νομαρχίας ή του δήμου- φτάνει ακόμη και τα 6.500 ευρώ (όπως στην Αθήνα για παράδειγμα).

Κυρώσεις

Για κάθε υποψήφιο συνδυασμό το όριο της δαπάνης κυμαίνεται από 29.000 ευρώ (για μικρές πόλεις) και μπορεί να φτάσει τις 400.000 ευρώ (για πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη). Για τους νομαρχιακούς συμβούλους, τα όρια της δαπάνης ξεκινούν από 2.000 ευρώ και φτάνουν τις 22.000 ευρώ.

Ο νόμος προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις, που φτάνουν μέχρι την έκπτωση από το αξίωμα του αιρετού, για όσους υποψηφίους λειτουργήσουν προσωπικά εκλογικά κέντρα (οι υποψήφιοι απαγορεύεται να έχουν δικά τους εκλογικά κέντρα) ή για τους υποψηφίους, που διακινούν προεκλογικό υλικό μέσω του Δημοσίου κ.ά. Με άλλες διατάξεις ορίζεται η λειτουργία ενός μόνο εκλογικού κέντρου για κάθε δημοτικό συνδυασμό και τριών κέντρων για κάθε νομαρχιακό συνδυασμό.

Παράλληλα θα συνυπολογίζονται με συγκεκριμένο τρόπο στις δαπάνες των υποψηφίων όλες οι υπηρεσίες ή τα αγαθά που διατίθενται στον προεκλογικό τους αγώνα με μειωμένο αντάλλαγμα ή ακόμη και δωρεάν: 1) H χρήση ακινήτων, ως εκλογικών κέντρων. 2) H χρήση αιθουσών ή άλλων κλειστών χώρων χωρητικότητας άνω των 500 ατόμων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. 3) H έκδοση εντύπων προεκλογικού περιεχομένου και ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή τους. 4) H καταχώριση και προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων στον Τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, καθώς και οι υπηρεσίες από επιχειρήσεις διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος ενημέρωσε σχετικά με την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού εν όψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Οπως δήλωσε ο υπουργός, στόχος είναι τα πάντα να είναι έτοιμα έως το τέλος του Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή