Χωρίς ατζέντα η συνάντηση με Ερντογάν

Χωρίς ατζέντα η συνάντηση με Ερντογάν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να υποβαθμίσει τη σημασία της αυριανής συνάντησης Καραμανλή – Ερντογάν επιχειρεί η Αθήνα, καθώς η στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, αλλά και η δυστοκία που διαπιστώνεται στον ευρωπαϊκό της δρόμο, κάθε άλλο παρά προσφέρονται για την καλλιέργεια προσδοκιών, πόσω μάλλον για τη βελτίωση του κλίματος στις αμήχανες -εσχάτως- σχέσεις των δύο χωρών. «Οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν χωρίς ατζέντα και ελπίζουμε απλώς να έχουν μια χρήσιμη πολιτική συζήτηση», είπε στην «Κ» ανώτατη κυβερνητική πηγή, επιθυμώντας σαφώς να καταδείξει ότι οι παρατηρούμενες υπαναχωρήσεις της Αγκυρας στις συμβατικές της υποχρεώσεις είναι ένα αμιγώς εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να αντιληφθεί την ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων αν όντως επιθυμεί τη μελλοντική της ένταξη στην Ε.Ε.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ο κ. Καραμανλής μέχρι αργά το βράδυ δεν εφέρετο διατεθειμένος να κάνει τις συνήθεις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν. «Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός θα δώσει λίγο αργότερα συνέντευξη Τύπου ως προεδρεύων της Συνόδου των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας» τόνιζε πηγή του περιβάλλοντός του, επιβεβαιώνοντας τους χαμηλούς τόνους που επιθυμεί να κρατήσει η Αθήνα.

Με τα δεδομένα αυτά από επικοινωνιακής απόψεως είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει όσα πέτυχε στη διάρκεια του τελευταίου έτους, που είχε την προεδρία του συγκεκριμένου θεσμού, τον οποίο άλλωστε στόχο είχε να αναβαθμίσει. Οι 10 πρωθυπουργοί (Ελλάδος, Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας- Μαυροβουνίου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας) θα υπογράψουν αύριο δύο κείμενα, τα οποία πρωτίστως αποβλέπουν στην τόνωση της συνεργασίας των κρατών της N.A. Ευρώπης, αλλά και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. «Μαζί στην Ευρώπη» είναι άλλωστε και ο τίτλος του βασικού κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο θα αποσταλεί και στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας τη βούληση των εν λόγω χωρών να προσαρμοσθούν σταδιακά στις επιταγές των Βρυξελλών.

Μια άλλη πρωτοβουλία που επετεύχθη επί ελληνικής προεδρίας και στην οποία η Αθήνα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία είναι η δέσμευση των 10 χωρών να δημιουργήσουν μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου, η οποία θα ενθαρρύνει τις οικονομικές τους συναλλαγές, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί και συμφωνία για την ενοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου στο μέλλον τρένα υψηλών ταχυτήτων να συνδέουν όλες τις χώρες.

Ενδιαφέρον επιφυλάσσουν και οι διμερείς επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου η υπουργός των Εξωτερικών. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την ομόλογό της της ΠΓΔΜ κ. Ιλινκα Μίτρεβα, τους ΥΠΕΞ της Αλβανίας κ. Μπεσνίκ Μουσταφάι και Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Βουκ Ντράσκοβιτς, την υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας κ. Ακίκο Γιαμανάκα, αλλά και με τον εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κόσοβο κ. Αχτισάαρι, όπως και τον γ.γ. του ΟΑΣΕ κ. Μαρκ Πέριν ντε Μρίχανμπαουτ.

Ενα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις θα είναι βέβαια οι εξελίξεις στο Κόσοβο με την Αθήνα να εμμένει σταθερά στη θέση ότι η όποια λύση επιλεγεί θα πρέπει να ενισχύσει και να μην αποδυναμώσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή