H E.E. αναζητεί λύση για ενίσχυση των κατεχόμενων

H E.E. αναζητεί λύση για ενίσχυση των κατεχόμενων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξεύρεση της νομικής μεθόδου απελευθέρωσης των κονδυλίων ύψους 120 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να παράσχει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά χάθηκαν λόγω παρέλευσης των προθεσμιών, αναμενόταν να αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ενωσης, που συνήλθε αργά χθες στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου, η Ε.Ε. είχε εγκρίνει την προταθείσα από την Κύπρο διάθεση στους Τουρκοκυπρίους κονδυλίων ύψους 139 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του λεγόμενου χρηματοδοτικού κανονισμού περί οικονομικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που συνολικά περιλαμβάνει 259 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η εμπλοκή που υπήρξε λόγω της εμμονής της Αγκυρας και των συμμάχων της στην Ευρώπη να συνδέσουν τον κανονισμό αυτόν με τον απαράδεκτο για τη Λευκωσία -και πιθανότατα παράνομο- κανονισμό περί απ’ ευθείας εμπορικών συναλλαγών κατεχομένων – Ε.Ε., είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τα υπόλοιπα 120 εκατ., τα οποία ήταν ενταγμένα στον προηγούμενο προϋπολογισμό της Ενωσης.

Τώρα, οι «25» επανέρχονται με το αίτημα προς την Επιτροπή να δρομολογήσει εκ νέου τα κονδύλια αυτά, αναζητώντας τις αναγκαίες πιστώσεις από άλλες γραμμές του τρέχοντος προϋπολογισμού, με την ελπίδα της αποδέσμευσής τους το ταχύτερο δυνατόν και της διάθεσής τους στους Τουρκοκυπρίους υπό αυστηρότατους, θα πρέπει να σημειωθεί, όρους.

Σε ό,τι αφορά τον εμπορικό κανονισμό, που με την αρχική μορφή του είχε απορριφθεί και από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται σε νεκρό σημείο, καθώς οι «25», με την προαναφερθείσα προ διμήνου απόφασή τους, είχαν θέσει σειρά αυστηρών όρων για την έγκρισή του, με πρώτη την επιστροφή της ελληνοκυπριακής Αμμοχώστου στην Κυπριακή Δημοκρατία, την κατάπαυση της συστηματικής εκποίησης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και τη διεξαγωγή των εξαγωγών και εισαγωγών των κατεχομένων μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου ή των ελεύθερων εδαφών της Κύπρου.

Στο μεταξύ χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. A. Γκιουλ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της 56ης συνόδου της Μεικτής Επιτροπής E.E. – Τουρκίας στην Αγκυρα, αφού σημείωσε ότι «η μη επίλυση του Κυπριακού πλήττει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ενωση», επανέλαβε τη γνωστή θέση της χώρας του, σύμφωνα με την οποία για να είναι συνεπείς στις συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της E.E., θα πρέπει οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ειδικότερα σημείωσε ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροσκάφη» της Κυπριακής Δημοκρατίας», αλλά «θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί και οι αποκλεισμοί που εφαρμόζονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή