Νέα τηλέφωνα «σκιές» αποκαλύπτει η ΑΔΑΕ

Νέα τηλέφωνα «σκιές» αποκαλύπτει η ΑΔΑΕ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλέφωνα-σκιές, αλλά και κρίσιμα στιγμιότυπα των ψηφιακών κέντρων της Vodafone ψάχνει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), καθώς η έρευνά της για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών εισήλθε στην τελική ευθεία.

Πάνω από πενήντα στιγμιότυπα ψηφιακών κέντρων (dumps) απομένει να διαβαστούν από τους εμπειρογνώμονες της ΑΔΑΕ που αναζητούν να βρουν και άλλες αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρείσακτο λογισμικό ανά κέντρο, καθώς επίσης και τις διαφορές των αριθμών (παρακολουθούμενων και παρακολουθούντων). Είναι προφανές ότι ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα κέντρα της Vodafone παγιδευμένα σαν αυτό της Πειραιώς (MEAPS) που η ίδια η εταιρεία ανακάλυψε ότι είχε «κοριούς» πριν από ένα μήνα!

Τα διακρατηθέντα στιγμιότυπα όλων των ψηφιακών κέντρων αφορούν τη χρονική περίοδο από τις 4 Αυγούστου 2004 μέχρι τις 11 Μαρτίου 2005. Κρίσιμη θεωρείται, όμως, και η έρευνα στα δεδομένα κλήσεων (Call Data Recorders) των 14 καρτοκινητών-σκιών, που εμφανίζονται να ενεργοποιούνται από τις αρχές Ιουνίου 2004 και να κάνουν τις πρώτες κλήσεις, άλλα από το Μαρούσι και άλλα από τη Νέα Ιωνία. Από τα στοιχεία που έχουν παραληφθεί από την ΑΔΑΕ θα αναζητηθούν οι χρεώσιμες κλήσεις που έχουν καταγραφεί, ο χρόνος διάρκειάς τους και κυρίως οι κυψέλες από τις οποίες εξυπηρετούνταν οι κλήσεις αυτές.

Προς στιγμήν δεν αποκλείεται τα καρτοκινητά-σκιές να είναι περισσότερα από 14. Πάντως, αυτό που θα ερευνηθεί ιδιαίτερα είναι οι δύο εξερχόμενες κλήσεις που έγιναν από ένα μόνο τηλέφωνο-σκιά προς αριθμούς, που δεν σχετίζονταν με την ομάδα των καρτοκινητών που μετείχαν στην επιχείρηση των υποκλοπών, ενώ θα διαβαστούν με προσοχή και όλα τα δεδομένα των κλήσεων, που έχουν διακρατηθεί.

Στην ΑΔΑΕ φαίνεται πως επικρατεί η άποψη ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του ελέγχου, έτσι ώστε η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων να απορρέει από τα ευρήματα του τελικού πορίσματος, το οποίο μπορεί να εκδοθεί εντός διμήνου.

Σήμερα, πάντως, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ A. Λαμπρινόπουλος θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου για τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα των ερευνών της Αρχής, για το θέμα των υποκλοπών.

Τις τελευταίες ημέρες η Vodafone, με μια εξαιρετικά επιθετική διαφημιστική εκστρατεία, προσπαθεί να αναστρέψει την εις βάρος της εικόνα, ενώ με μύδρους που εξαπολύονται κατά μελών της ΑΔΑΕ επιχειρείται να αμφισβητηθεί η αμεροληψία των ερευνών της. Εκτιμάται ότι οι διαβόητες υποτροφίες της Ericsson προς φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών κ.ά.) θα απασχολήσουν και σήμερα την Επιτροπή και μάλλον θα γίνει σαφές ότι αυτές «ρίχτηκαν» ως άλλη μια παρέλκυση από την καυτή υπόθεση, με σκοπό τον ενδιαφέρον να μεταφερθεί σε μια τεχνητή κόντρα μεταξύ Ericsson και Vodafone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή