«Μια ειλικρινής συζήτηση»…

«Μια ειλικρινής συζήτηση»…

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο στο να διασκεδάσει την αμηχανία που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αποβλέπει η συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP) που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Αυτό προκύπτει από όλες τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν τη συνάντηση όχι μόνον να μην έχει συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά να περιοριστεί σε 15 λεπτά της ώρας και να μην υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση από τους δύο πρωθυπουργούς.

«Ελπίζουμε απλώς να έχουν μια χρήσιμη και ειλικρινή πολιτική συζήτηση» έσπευδε να δηλώσει ανώτατη κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στις διμερείς σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας, από τις παλινωδίες της Τουρκίας ως προς την τήρηση των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων.

Από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις του κ. Μαν. Κεφαλογιάννη και η αιφνίδια απόφαση των Βρυξελλών να αναστείλουν τον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας επισκίασαν και οποιοδήποτε άλλο θέμα ελληνικού ή διεθνούς ενδιαφέροντος από τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό πως καίτοι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όπως και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιχείρησαν να αναδείξουν τις θετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Αθήνα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε ερωτήσεις για την «τύχη» του υπουργού Ναυτιλίας, ενώ οι ξένοι συνάδελφοι διερευνούσαν αν τυχόν υπάρχει ομόθυμη αντίδραση των 10 αρχηγών που μετέχουν στη Σύνοδο για την ανακοπή της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Καραμανλής δεν θέλησε χθες να έχει οποιαδήποτε επαφή με τους δημοσιογράφους καίτοι είχε ενδιαφέρουσες διμερείς συναντήσεις με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα, τον προέδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον προεδρεύοντα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σουλεϊμάν Τίχιτς, ενώ είναι αμφίβολο αν θα δεχθεί να απαντήσει και σήμερα σε ερωτήσεις για το ενδοκυβερνητικό ζήτημα, στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στη 1 μ.μ. ως προεδρεύων της Συνόδου.

Με τα δεδομένα αυτά, αναμενόμενο ήταν την ανάδειξη των διαβαλκανικών πρωτοβουλιών της Αθήνας να την αναλάβει η κ. Μπακογιάννη, που επιχείρησε έναν απολογισμό της ελληνικής προεδρίας παρουσία των ομολόγων της, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Η ΥΠΕΞ μίλησε για εντυπωσιακή πρόοδο στους στόχους που είχε θέσει η Αθήνα και αφορούσαν την τόνωση της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών και στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής τους πορείας, ενώ επιβεβαίωσε τη συμφωνία των 10 κρατών να δημιουργήσουν μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου, ενοποιώντας παράλληλα το σιδηροδρομικό τους δίκτυο. Ιδιαίτερη έμφαση προσέδωσε η κ. Μπακογιάννη και στη θεσμική αναβάθμιση της Συνεργασίας των βαλκανικών χωρών που θα επιτευχθεί, όπως είπε, με τον ορισμό μόνιμου εκπροσώπου τους στην Ε.Ε., διαδικασία την οποία θα αναλάβει να περατώσει η Κροατία που διαδέχεται την Ελλάδα στην προεδρία.

Τέλος, η αιφνίδια αναστολή της ενταξιακής τροχιάς της Σερβίας που έγινε γνωστή το μεσημέρι και προκάλεσε μια διάχυτη ανησυχία στους μετέχοντες της Συνόδου, εύλογο ήταν να απασχολήσει και τις διαδοχικές διμερείς συναντήσεις που είχε με αρκετούς ομολόγους της η κ. Μπακογιάννη. Η ίδια βέβαια απέφυγε να προβεί δημοσίως σε εκτιμήσεις, περιοριζόμενη να τονίσει ότι το Βελιγράδι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, αλλά και προσθέτοντας ότι η Σερβία σε κάθε περίπτωση κατέχει σημαντική θέση στην ευρύτερη Βαλκανική, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή