ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών του Eurogroup συζητούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ για τις επιπτώσεις της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα η συζήτηση θα γενικευθεί στο ευρύτερο πλαίσιο του Ecofin και θα έχουμε μια συνολικότερη αποτίμηση του ευρωπαϊκού προβληματισμού για την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη από δημοσιογράφο για το αν λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου πρόκειται να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός, απάντησε: «Δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή κανένα ζήτημα αναθεώρησης του προϋπολογισμού. Παρακολουθούμε την κατάσταση με προσοχή, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, γιατί το αν θα χρειασθεί ή όχι αναθεώρηση είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει και με τη διάρκεια της όποιας αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Αυτήν τη στιγμή δεν προκύπτει καμία ανάγκη αναθεώρησης αυτών των στοιχείων».

Νομίζω ότι η ψύχραιμη αυτή απάντηση του κ. Γ. Αλογοσκούφη κινείται στο ίδιο μήκος κύματος των δηλώσεων όλων των ηγετών των ανεπτυγμένων χωρών, αλλά και των υπευθύνων παραγόντων των διεθνών αγορών. Ολοι σαφώς βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας αν όχι συναγερμού, με το πετρέλαιο να κινείται πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, όλοι προσπαθούν να στήσουν αναχώματα στον επερχόμενο πληθωρισμό και φοβούνται χαλάρωση ή μάλλον επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά όλοι ταυτόχρονα είναι πεπεισμένοι ότι το 2006 δεν είναι 1978 και ότι η δυναμική της ανάπτυξης δεν πρόκειται να ανακοπεί, αλλά αντίθετα θα συνεχισθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αλλωστε, η διεθνής κοινότητα έχει τόσους θεσμούς και όργανα διαβούλευσης και σχεδιασμού ώστε επιστροφή στη δεκαετία του ’70 με τους διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού και την ύφεση, να μην είναι ορατή.

Φυσικά, η κρίση του Ιράν είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την κατάληξή της, όμως τα σενάρια τρόμου που κυκλοφορούν στη χώρα μας τα κανάλια και πανικοβάλλουν τους πολίτες, πρέπει να σπεύσουμε να το πούμε καθαρά ότι δεν έχουν καμιά βάση, στερούνται σοβαρότητας και αποβλέπουν αποκλειστικά στη θεαματικότητα, που θα καταγράψει η ΑGΒ!

Αντίθετα, τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο με την ξέφρενη ανάπτυξη σε Κίνα και Ινδία, με αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο στις ΗΠΑ στο φανταστικό επίπεδο του 4,8%, δείχνουν ότι το 2006 θα είναι για την παγκόσμια οικονομία μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Και από τη διεθνή αυτή αναπτυξιακή δυναμική θα ωφεληθεί και η βραδυπορούσα μέχρι τώρα Ευρώπη και κυρίως η χώρα μας. Μέσα σε συνθήκες κοινοτικής επιτήρησης και με την άσκηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με οικονομική δραστηριότητα αυξημένη σε επίπεδα που επέτρεψαν μεγέθυνση του ΑΕΠ πάνω από 3,5% και ίσως κοντά στο 3,8%. H θεαματική αύξηση των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο και κυρίως τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τον τουρισμό που μαζί με την εμπορική ναυτιλία είναι οι δύο κύριοι συναλλαγματοφόροι κλάδοι της οικονομίας μας, προδιαγράφουν μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία.

Ετσι, λοιπόν, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στην ενεργειακή κρίση και χωρίς να την υποτιμούμε, πρέπει με πνεύμα αισιοδοξίας να αντιμετωπίζουμε το μέλλον, πεπεισμένοι ότι η διεθνής οικονομία και εμείς μαζί της, έχει ισχυροποιηθεί, έχει απεξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το πετρέλαιο και εάν δεν συμβούν μείζονες γεωπολιτικές συγκρούσεις, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς. Στην ελληνική κυβέρνηση ανήκει τώρα η ευθύνη να αναλάβει νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ιδίως στον τομέα των υποδομών, ώστε η τουριστική κίνηση να γίνει ζωηρότερη, οι εξαγωγές να τονωθούν και να προσελκυσθεί στη χώρα μας η ξένη επιχειρηματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή